OPC Klinik

Sigara ve Alkolün Diş Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Başta ciğerler ve solunum yolları olmak üzere sigaranın zararları oldukça fazladır. Sigara ve diş sağlığı ilişkisi ise ters orantılıdır. Sigara içen bir kişinin içmeyen birine göre dişlerinin daha sarı ve sağlıksız olması olasıdır. Sigaranın dişlere zararları, sadece sararmalarına sebep olmakla sınırlı değildir. Sigara nedeniyle hayati boyuta ulaşan ağız ve diş problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.   

Alkol ve sigara, diş çürüğüne, diş lekelerine ve diş kayıplarına varan problemler yaşamanıza yol açabilir. Düzenli sigara kullanan biriyseniz ağız ve diş sağlığına daha fazla dikkat etmelisiniz. Diş üzerinde kalan alkol kalıntıları da lekelenmelere ve diş sağlığınızın bozulmasına sebebiyet verebilir. Dişinizin dayanıklılığını yitirmesine yol açar. 

Sağlıksız dişlerin çürümeye daha meyilli olması kaçınılmazdır. Kötü ağız hijyeni sosyal hayatınızı da zorlaştırır. Ağız kokusu, insan içine çıkmanızı engelleyebilir. Kendinizi ifade etmenize engel olabilir. Ağız kokusu nedeniyle konuşmaktan kaçınmak, özgüven eksikliğine yol açabilir. 

Sigara ve alkolün diş sağlığı üzerindeki etkileri, genel sağlığınızı da olumsuz etkiler. Diş etlerinde, ağız içinde iltihaplanmalar ve enfeksiyonlar ortaya çıkar. Alkol ve sigara nedeniyle diş eti rahatsızlıklarının ortaya çıkması ve hatta diş eti kanseri gibi ölümcül hastalıkların meydana gelmesi söz konusudur.  

OPC Klinik uzman ekibiyle iletişime geçerek dişlerinizle ilgili ihtiyaç duyduğunuz tedaviyi alabilirsiniz. 

Sigaranın Diş Sağlığına Etkileri

Sigara kullanımı içindeki zararlı bileşenler nedeniyle kemik ve diş yapısının daha dayanıksız hale gelmesine neden olur. Dişler üzerinde katran artıkları birikmesine yol açar. Ağız yapısının doğal dengesini bozarak ağızda kötü koku oluşumuna sebep olur. Oluşan lekeler düzenli fırçalanmayan dişlerin üzerinde plaklar oluşmasına neden olur. Bir süre sonra bu plaklar iltihaplanmaya kadar gidebilir.

Sigaranın diş sağlığına etkileri, diğer olumsuz faktörlere oranla çok daha büyük risk faktörü oluşturur. Sigara kullanmayan kişilerle kıyaslandığında sigara içen kişilerin ağız ve diş yapısı, periodontal hastalıklara daha açık hale gelir. Sigara ve alkolün diş sağlığına etkileri, dikkat etmediğiniz takdirde çok hayati boyutlara ulaşabilir. 

Düzenli alkol ve sigara tüketen biriyseniz günlük diş fırçalama rutininizi kesinlikle aksatmamalısınız. Gün içinde zaten sabah akşam fırçalamanız gereken dişlerinizi, sigara ve alkol kullanımı sonrasında daha titiz bir şekilde temizlemelisiniz. Uzun süre sigara ve alkol kalıntılarının dişlerde kalmasına izin vermemelisiniz. 

Sabah kahvaltıdan sonra dişlerinizi fırçaladığınızda bir sonraki yemek yeme zamanınıza göre ağzınız bakterilerden arınmış olur. Sigara içtiğinizde dişlerin üzerine duman etkisiyle yapışan zararlı bileşikler lekelenmelere yol açar. Oluşan kararmalar temizlenmediği sürece gülüş estetiğinizi büyük oranda bozar. Sigara kullanımı, dişlerde oluşan lekelenmeleri arttırdığı için diş plağı ve leke temizliği için her altı ayda bir mutlaka diş hekiminize başvurmalısınız. 

Sigara gibi alkol de ağız ve diş sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkilere sahiptir. Diş sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklar arasında alkol ve sigara en başta gelir. Bunun dışında ise şekerli, dişlere yapışan gıdalar da diş sağlığını bozabilir.

Alkolün Dişlere ve Ağıza Etkisi

Alkol ve ağız sağlığı söz konusu olduğunda, tüketim seviyesine bağlı olarak farklı şikâyetler gözlenmesi mümkündür. Fazla alkol tüketimi, bir süre sonra ağızda kuruluğa sebep olabilir. Tükürük salgısının azalmasına bağlı olarak kötü koku oluşumu ortaya çıkabilir.  Bozulan ağız içi florası neticede iltihaplara ve diş eti hastalıklarına açık hale gelir. 

Alkol vücuttaki serbest radikallerin artmasına ve kontrolsüzce yayılmasına sebep olur. Bu da ağız ve boğaz kısmında tümör oluşumlarını tetikleyebilir. Neticede kanserli hücrelerin artmasına yol açar. Oksijen seviyesini azaltan serbest radikaller, hücrelerin sağlıklı gelişimini engelleyerek kanserli hücrelerin artmasına yardım eder. 

Alkolün dişlere etkileri ise genellikle sağlıklı yapıyı bozarak çürük oluşumunu tetiklemesiyle ön plana çıkar. Dişlerin üzerinde biriken bakteriler zamanla diş yapısını aşındırarak lekelenmelerden çürüklere kadar çeşitli diş problemlerini doğurur. 

Aşırı alkol tüketimi söz konusuysa ağız ve diş sorunları çok daha yüksek olasılıkla meydana gelir. Alkol tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre daha fazla diş çürüğü problemi yaşaması muhtemeldir. Alkol tüketiminin artması ve su tüketiminin azalmasına bağlı olarak da diş ve ağız yapısında farklı problemler oluşması mümkündür. 

Hücreler yeterince hidrojen ve oksijen alamadığı için sağlıklı yapısını kaybetmeye başlar. Tek başına alkol tüketimi değil, onunla birlikte ihmal edilen sağlıklı su ve gıda tüketimi nedeniyle de diş problemleri ortaya çıkabilir. Alkol tüketiyorsanız, ağız bakımınızı ihmal etmemekle birlikte doğru oranda su tüketmeye de özen göstermelisiniz. 

Sigara ve Alkolün Dişler Üzerindeki Kombine Etkileri

Sigara, alkol ve diş sağlığı üçgeninde iki farklı zararlı bileşenin etkisiyle oluşacak problemler daha komplike olabilir. Hem sigara hem de alkol diş üzerinde lekelenmelere yol açar. Her iki zararlı madde de dişlerde çürük oluşumunu hızlandırabilir. Bir arada olduklarındaysa hem ağız içi salgısını ve florasını bozup hem de sağlıklı hücre kanlanmasını engellerler. 

Aşırı alkol ve sigara tüketimi bir araya geldiğinde ağız kanseri, damak ve diş eti problemleri, diş hassasiyeti ortaya çıkabilir. Hatta dişlerde çatlak oluşumu, diş kırıkları gibi problemler meydana gelebilir. Alkol ve sigara kullanımına ağırlık vererek yeterli oranda mineral ve vitamin almamak diş yapısını dayanıksız hale getirir. 

Diş minesi dayanıklılığını yitirerek zamanla bakteriler tarafından aşındırılabilir. Çürük oluşumuyla birlikte dişlerde oluşan ağrı, beraberinde seyreden diş eti hassasiyeti, baş ağrısı gibi problemler meydana gelebilir. Sigara ve alkolün dişler üzerindeki kombine etkisi, dişlere dolgu, kanal tedavisi, köprü gibi uygulamalara sebep olan çürüklere yol açabilir. 

Sigara lekelenmeyi daha da arttırırken alkol tüketimi de ağız yaralarına sebep olabilir. Sigara ve alkol bir arada kullanıldığında ağız sağlığı çok daha hızlı bozulabilir. Ağız içi enfeksiyonları çok daha hızlı gelişebilir. Eğer ağız ve diş sağlığınızda büyük bir sorun olduğunu fark ediyorsanız sigara ve alkol kullanımını en yakında zamanda bırakmalısınız. 

Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar

Sigara ve alkolün diş sağlığı üzerindeki etkileri, yaşanabilecek sağlık problemlerinin artmasına sebep olur. Ağız ve diş sağlığı problemlerinin tek sebebi alkol ve sigara tüketimi değildir. Kötü beslenmek, yeterince su içmemek, protein ve kalsiyum almamak diş sağlığını bozan önemli etkenler arasındadır. 

Hamilelik nedeniyle oluşabilecek diş problemleri de mevcuttur. Ancak yaşayabileceğiniz ağız ve diş problemlerini büyük oranda önleyebilirsiniz. Genetik faktörler nedeniyle yaşayabileceğiniz sorunları en aza indirgemek için vücut ağırlığınıza bağlı olarak gün içinde 2-3 litre su içmelisiniz. 

Aşırı şeker ve karbonhidrat tüketimi de diş sağlığınızı olumsuz etkiler. Diş arasında biriken hamur artıklarının yeterince iyi temizlenmemesi çürük oluşumuna yol açar. Şekerlerin diş üzerinde yapışıp kalması, önce leke oluşumlarına, ardından plaklara sebep olur. Tartar ve plak oluşumu nedeniyle dişlerde oluşan kötü görünüm, çürük oluşumuna kadar uzanabilir. 

Dengesiz beslenmek sadece sebze tüketmek ve protein almamak da diş sağlığınızı bozabilir. Bunların yanında aşırı kahve ve siyah çay tüketmek de dişlerde lekelenmeye neden olur. Asitli içecekler tüketmek diş yapısına zarar verir. Aşırı meyve suyu tüketimi yine diş eti ve diş problemlerine yol açabilir. Paketli meyve suyu tüketimi yerine evde doğal hazırlanmış meyve suları, diş ve ağız sağlığı için faydalı vitaminleri almanıza yardımcı olabilir. 

Kötü alışkanlıklar dişlere ve ağız sağlığına zarar verir, ama unutmamanız gereken en önemli şey, günlük diş bakımınızı ihmal etmemenizdir. Dişlerinizi uygun diş fırçalarıyla ve macunlarıyla fırçalayarak zarar görmelerini büyük oranda engelleyebilirsiniz. Daha ferah bir ağza kavuşmak için ağız bakım suyu ve gargara kullanabilirsiniz. Eğer dişlerinizi fırçalayamıyorsanız şekerli gıdalar ya da yemek yedikten sonra ağzınızı çalkalayarak diş üzerinde oluşacak plak riskini azaltabilirsiniz. 

Olası diş problemlerini oluşmadan engellemek ve olanları erkenden tespit edebilmek için 6 ayda bir diş hekimi ziyaretlerinizi ihmal etmemelisiniz. Daha sağlıklı diş ve diş etleri için düzenli diş taşı ve tartar temizliği yaptırabilirsiniz. Plakların ve tartarların düzenli şekilde temizlenmesi, dişlerde çürük oluşmasını engeller. Hem beyaz hem sağlıklı dişlere sahip olmanın en güzel yanlarından biri konuşurken kendinizi rahatlıkla ifade edebilmenizdir. Daha sağlıklı ve huzurlu bir hayat geçirmek için düzenli beslenmeli, ağız içi bakımınızı ihmal etmemelisiniz. 

Şimdi OPC Klinik ekibinden randevu alarak ağız ve diş sağlığı problemlerinize yönelik profesyonel tedavi alabilirsiniz.