OPC Klinik

Ortodonti / Diş Teli Tedavisi

Ortodonti Tedavisi ile Düzgün Dişlere Nasıl Kavuşabilirsiniz?

Ortodonti tedavisi, gerek doğuştan gerek sonradan oluşan ağız ve diş yapısı bozukluklarının giderilmesini sağlayan diş hekimliği uygulamalarını kapsar. Ortodontik tedavi süreci hem alt hem üst dişlerinizin daha düzgün görünmesine yardım eder.

Ortodonti, estetik ve cerrahi olmak üzere iki önemli dala sahiptir. Gülüş estetiği amacıyla ameliyatsız tedaviler, iskelet ve çeşitli diş bozukluklarına yönelik uygulamalarıyla ameliyatlı tedavi yöntemleri ortodonti içinde yer alır. 

ortodonti tedavisi

Ortodonti nedir? 

Ortodonti, diş hekimliğinin çalışma alanlarından biridir; ağız içinde, dişlerde, çenede ve kafatasında oluşan yapısal bozuklukların düzeltilmesine yardım eder.  Çene kemikleri üzerinde dişlerin daha düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin giderilmesi, otodontik tedavinin hedefleri arasındadır. 

İskelet sorunları nedeniyle uygulanacak ortodonti tedavisi, ergenlik dönemi aşılmadan önce yapılmalıdır. Eğer çocuğunuzun ağız ve diş yapısında bir bozukluk söz konusuysa bu durumu anlayabilmek adına küçük yaşlardan itibaren diş hekimi kontrollerini aksatmamalısınız. 3-4 yaşından itibaren düzenli diş hekimi kontrollerine gelerek çocuklarınızın sağlıklı ağız ve diş yapısına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Hem çocuklarınız hem de kendiniz için yaptıracağınız 6 aylık diş hekimi kontrolleriyle diş ve ağız içi rahatsızlıklarını zamanında tedavi ettirebilirsiniz. Erken teşhis edilen her rahatsızlık daha büyük ve kapsamlı tedavilere gerek kalmaksızın iyileştirilebilir. 

OPC Klinik’ten şimdi randevunuzu alarak ağız ve diş sağlığınızı uzun yıllar koruyabilirsiniz.  

Ortodonti Tedavisi Nedir?

Ortodontik tedavi adayları, ergenlik öncesi ve ergenlikten büyük olmak üzere iki sınıfa ayrılabilir. İskelet yapısı henüz gelişme aşamasındayken ameliyatsız tedavi olanağı daha yüksektir. Ergenlikten sonraki dönemde yapılacak olan iskelet yapısı bozukluğu tedavilerinde başvurulan yöntemler cerrahidir. Bu dönemde alacağınız tedavi sürecinde birden çok operasyon yaptırmak zorunda kalabilirsiniz.

Herkesin ağız ve diş yapısı birbirinden farklıdır. Bazen antibiyotik kullanımı, geçirilen kazalar ve doğuştan gelen yapısal bozukluklar nedeniyle ortodonti tedavisine ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Yaşadığınız rahatsızlığa yönelik doğru tedaviyi uygulayabilmek için öncelikle genel bir ağız ve diş muayenesi yaptırmalısınız. Ardından röntgen filmi çekilir. Röntgen filmi, ağız ve çene yapısının genel durumunu ayrıntılı olarak görüntülemeye yardım eder. Eğer ortodontik müdahale gerektiren bir bozukluk varsa doktorunuzla birlikte bu süreci planlayabilirsiniz. 

Tedavinin olası süresi, uygulanacak yöntemler, tedavinin maliyeti konusunda bilgi alabilirsiniz. Tedavi sürecini randevularınızı kendi boş zamanlarınıza göre seçebilirsiniz. Diş tedavinizi ihmal etmeden günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Hem estetik görünümünüzü iyileştirebilirsiniz hem de daha sağlıklı bir ağız yapısına kavuşabilirsiniz. 

Ortodonti tedavisinde tel kullanılarak ve tel kullanılmadan yapılan uygulamalar mevcuttur. Tel kullanılarak yapılan uygulamalarda metal braketler, şeffaf braketler ve lingual braketler olmak üzere 3 farklı aygıt tercih edilir. 

Metal braketler uygulamalarda en sık kullanılan araçlardır. Şeffaf braketler, daha estetik bir görünüm kazanmaya yardımcıdır. Diş renginde ya da tamamen şeffaf olarak üretilen braketler, ağız içinde fazla belli olmaz. Bu özelliğiyle ağız estetiğini destekleyen yapıya sahiptir. Dişlerin iç yüzeyine yapıştırılan sabit metal braketler lingual braketlerdir. Bu braketler, dışarıdan hiç görünmeyerek tam estetik bir görünüm sağlar. 

Telsiz ortodontik tedavi aygıtı olarak şeffaf plaklar kullanılır. Dişleri sıkmayı da engelleyen bu plaklar, aynı zamanda diş yapısını düzgünleştirmeye katkı sağlar. Bu plakları sadece yemek yemek ve diş fırçalamak için çıkarabilirsiniz. Plaklar, hem geceleri hem gündüzleri tedavi süreci boyunca ağzınızda kalır. 

Ortodonti Tedavisi Kimler İçin Uygundur

Ortodonti tedavisi, hem küçük çocuklar hem ergenlik dönemindeki çocuklar hem de yetişkinler için uygundur. Ancak ortodonti tedavisine ne kadar küçük yaşta başlanırsa o kadar avantajlı olur. Çünkü dişlerin düzeltilmesi ve tedavinin sonuçlanması henüz diş yapısı oturmadan önce daha hızlı ilerler. 

Ortodonti kimler için uygundur? Aslında ortodonti ağzında diş bulunan ve operasyona ya da tel tedavisi yaptırabilecek herkes için uygundur. Ağız ve diş yapısı ortodontik tedaviye uygun olan kişiler genellikle çarpık diş ve kemik yapısına sahiptir. Bu hastaların operasyonel müdahaleye ya da tel tedavisine uygun, dayanıklı kemik ve diş yapısı vardır. 

Yaşlılık döneminde diş kaybı yoğun olan, diş etleri ve çene kemikleri dayanıklılığını yitirmiş olan hastalar için özel tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ağız yapısında bozukluk bulunan herkesin çok geç kalmadan ortodonti tedavisi olması gerekir. Çarpık ve yamuk dişlerin yeterince temizlenmesi mümkün olmayabilir. Bu da çürüklere davetiye çıkaran bir durumdur. 

Ortodonti tedavisi, sadece daha güzel dişlere kavuşmanıza yardım etmez. Ortodontik tedavi sayesinde konuşma bozuklukları gibi günlük hayatınızı zorlaştıran olumsuzlukları da ortadan kaldırabilirsiniz. Yapısal bozukluklar nedeniyle çiğneme işlemini yeterince iyi yapamayabilirsiniz. Bu da mide rahatsızlıklarına davetiye çıkaran bir durumdur. 

Bazı dişler, çıkma aşamasına geldiğinde kendine yer bulamadığı için gömülü kalabilir. Bu durum, bazen gömülü dişlerin başka yerlerden çıkmasına ya da damağı zorlayarak rahatsızlık vermesine yol açabilir. Kısacası ortodontik tedavi düzgün ağız ve diş yapısı bulunmayan kişilerin ihmal etmemesi gereken bir sağlık yardımıdır. 

Ortodonti Tedavi Süreci ve Süresi

Ortodonti tedavi süresi, öncesinde herhangi bir ek tedaviye gerek olup olmamasına göre değişir. Ortodonti tedavisi için gerekli süre, ortalama olarak 1,5-2 yıldır. Dişlerin itinayla düzeltilmesi ve belli oranda esneyerek olması gereken görünüme kavuşması uzun bir zaman alır. Bu süreçte bazen sabit bazen hareketli ağız içi aygıtlar kullanılır. 

En yaygın kullanılan ağız içi aparatlar dişe sabitlenen braketlerdir. Sabit aparatlar tercih edilmesi, ağız içi temizliğini de kolaylaştırır. Ekstra ağız içi aparatı temizliği yapılmaksızın dişlerinizi temiz tutabilirsiniz. 

Ortodonti tedavisine başlamadan önce genel bir ağız ve diş kontrolü yapılır. Diş plaklarının ve tartarların temizliği gerçekleştirilir. Dişlerinizde çürük oluşmuşsa öncelikle dişlerin hijyenik açıdan iyi duruma gelmesi sağlanır ve çürük tedavisi yapılır. Dişlerin olması gereken sağlıklı yapıya kavuşturulduktan sonra estetik tedavi aşaması başlar. Bu aşamada ağız içi diziliminin iyileştirilmesi amacıyla ortodontik tedavi süreciniz planlanır. 

Ortodonti Tedavisi Maliyeti

Ortodonti tedavi maliyeti, tedavi öncesi uygulamalara, ortodontik tedavi yanında uygulanan cerrahi işlemlere göre değişir. Dolgu, kanal tedavisi, implant gibi uygulamalar da yapılacaksa, ortodonti tedavisi dışında ek maliyetler de hesaplanır. 

Ağız yapısındaki bozukluk, tedavinin süresi de ortodonti maliyetini etkileyen faktörler arasındadır. Diş teli maliyeti, tercih edilen aparat türüne göre de değişiklik gösterir. Daha estetik ve ağız içinde görünmeyen aparatlar tercih edilmesi, maliyetin daha yüksek olmasına yol açabilir. 

Öngörülen süre içinde doktorunuzun tavsiyelerine uygun hareket etmeniz de önemlidir. Tüketmemeniz gereken yiyeceklere ve içeceklere dikkat ederek tedavi sürecinin öngörülen şekilde sonlanmasına destek olabilirsiniz. Tedavi devam ederken 4-6 haftalık periyotta doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Tedaviniz bittikten sonra devam eden koruyucu uygulama diş yapınızın düzgün yapısını muhafaza etmesini sağlar. 

Tedavi Sonrası Retainer Kullanımı

Retainer kullanımı, tedavi sonrasında dişlerin tekrar eski konumuna geri dönmesini engellemeyi sağlar. Ortodonti tedavisi sonrası retainer, sabit ya da hareketli olabilir. Sabit retainer, tel kullanımında olduğu gibi dişlere yapıştırılır, günlük kullanımında hasta retainer’i kendisi çıkaramaz. Hareketli retainer ise doktorun hastaya gösterdiği şekilde çıkarılabilir. 

Her iki retainer kullanımı da dişlerin sabit kalmasını ve eski konumuna hızlı bir şekilde geri dönmemesini sağlar. Daha doğrusu dişlerin hızlı hareket etmesini engeller. Bu sayede dişlerinizin yeni konumu daha kalıcı hale gelir. 

Geç kalmadan hem estetik hem sağlıklı ağız ve diş yapısına kavuşmak için OPC Klinik uzman hekimlerinden randevu alabilirsiniz.