İmplant Tedavisi Diş implantları, diş eksikliği durumunda başvurulan bir tedavidir ve diş eksikliğini gidermek için en modern ve güvenli yöntemlerden biridir. Diş eksikliğini gidermek için temel olarak 3 farklı yöntem kullanılabilir:
İmplant tedavisi yaygınlaşmadan önce, köprü ve hareketli protez uygulamaları daha sık tercih edilmekteydi. Köprüler, eksik dişin bulunduğu bölgedeki komşu dişlerin küçültülerek kullanıldığı bir yöntemdir. Bu yöntemin dezavantajı, sağlam dişlere müdahale edilmesidir. Hareketli protezler, çenenin en sonundaki dişlerin kayıp olduğu durumlarda kullanılır. Bu protezler ağız içinde hareket ederler ve temizlenmeleri zor olabilir. Dental implantlar, bu yöntemler arasında en modern olanıdır.
İmplant operasyonu karmaşık değildir. Diş kökü olarak kullanılacak titanium parçalar çene kemiğine yerleştirilir. Bazen, diş çekimi ile aynı seansta implant uygulanır. Ancak çekilen dişin enfeksiyonlu olması ya da yeterli kemik bulunmaması gibi durumlarda, diş çekiminden sonra implant uygulanabilir. Tek bir implantın yerleştirilmesi genellikle 10 dakikadan fazla sürmez. İmplant başarılı bir şekilde yerleştirildikten sonra, implantın etrafının kemikle sarılması için 3 ila 6 ay arası beklenir. Bu süre, işlem yapılan bölgeye, kullanılan materyallere ve hastanın durumuna göre hekim tarafından belirlenir. Beklenen süre sonunda, implantın üzerine kaplama diş yerleştirilir.
İmplant işleminden sonra hekiminizin önerilerine uymalısınız. Diğer cerrahi işlemler gibi, ağız hijyenine dikkat etmelisiniz. Tek bir implant işlemi sonrasında minimal ağrı hissedilirken, tüm çeneye yapılan işlemler sonrası birkaç gün ağrı, şişlik ve morarma olabilir. İşlemi takip eden günlerde hafif kanama da meydana gelebilir.
Sigara içilmemesi ve işlem bölgesini tahriş edecek gıdalardan kaçınılması önemlidir.
İmplant işlemi için kullanılan titanium vidaların farklı üreticileri bulunmaktadır. Ancak, implant markasının seçimi genellikle hekim tarafından yapılır. Eğer seçim size bırakıldıysa, aşağıdaki soruları sorarak doğru tercihi yapabilirsiniz:
İmplantların ilerleyen zamanlarda düşüp düşmeyeceği, ya da operasyondan sonra başarılı bir şekilde tutup tutmayacağı, sıkça sorulan sorulardandır. Eğer implantlar deneyimli bir cerrah tarafından doğru bir teknikle yerleştirilmişse, kemikle bütünleşmemesi ihtimali %1-2’dir. Uzun vadede, düzenli olarak bakımı yapılan ve kontrole getirilen implantların ömrü 20-30 yıl ya da daha fazla olabilir.
İmplant operasyonu, ihtiyaç durumunda yapıldığında son derece güvenli ve konforlu bir tedavidir. Ancak, bu tedavinin kişiye özel olduğunu unutmamak gerekir.