OPC Klinik

Çene Botoksu

Botoks uygulamaları son yıllarda oldukça popular ve tıbbın birçok alanında kullanılmakta. Özellikle kozmetik uygulamalarda kırışıklıkların oluşmasını engellemede sıklıkla başvurulan bir yöntem. Botoks sinir uyarımının kaslara ulaşmasını engelleyen bir nörotoksindir. Etkisi sıklıkla uygulandıktan 3 hafta sonra zirveye ulaşır ve etkileri geçicidir.

Çenemizi kapatmamızı sağlayan en güçlü kasımız Massater olarak adlandırdığımız çene köşelerini oluşturan kasımızdır. Diş sıkma alışkanlığı olan hastalarda bu kaslar tıpkı spor salonunda kaslarını geliştiren bir sporcunun kasları gibi irileşip şişerek güçlenir. Böylece çenenin daha köşeli ve geniş görünmesine sebep olur. Massater kaslarına uygulanan botoks bu görüntünün iyileşmesi için son derece uygun bir yöntemdir. Kaslar gevşeyerek tonusunu kaybeder ve atrofiye uğrayarak daha ince ve yumuşak köşeli bir görüntü oluşur. Unutulmaması gereken botoksun çene kemiğini değil sadece kasları etkilemesidir. Dolayısı ile çene kemiğindeki genişlik sedece botoksla düzelemeyecektir

Diş Sıkma İçin Botoks

Diş sıkma alışkanlığı (Bruksizim) sık görülen bir alışkanlıktır. Gece ya da gündüz olabilir. Dişlerde aşınmaya, çene ekleminde dejenerasyona, Kaslarda ve çene kemiğinde ağrı sebebi olabilir. Massater kasına yapılan botoks çenenin ısırma gücünü azaltacağı için Bruksizmin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak unutulmaması gereken buradaki esas hedefin Bruksizmin kendisini ortadan kaldırmak olmadığıdır. Bruksizm sebebi tam olarak bilinmeyen bir alışkanlıktır ve santral kaynaklıdır. Yani lokal botoks uygulaması ile ortadan kaldırılamaz ama kötü etkileri botoksla azaltılabilir. Ayrıca bazı durumlarda dişleri korumak için gece koruyucu plaklar kullanmak botoks uygulamasına eşlik ederek daha kalıcı sonuçlar oluşturur.

Çene Ağrısı İçin Botoks

Çene eklemi ve çiğneme kaslarının hastalıkları sık görülen durumlardır. Böyle bir durum yaşandığında uzman bir diş hekimine muayene olmak gereklidir. Bu hastalıkların destek tedavisinde botoks bazen yardımcı olarak kullanılan bir yöntemdir ancak çene eklemi hastalıklarının tedavisi botoks değildir. Öncelikli olarak oklüzyonu düzenleyen okluzal splintler ve eklem içine uygulanan koruyucu yöntemler bazen de ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları kullanılır. Bu hastalığın sebeplerinden biri bruksizm olması durumunda botokstan faydalanılabilinir ancak bu karar ancak uzman bir diş hekimi tarafından ayrıntılı muayene sonucunda verilebilir.