Diş çekimi sonrasında, çekim bölgesinin fonksiyon görmemesi sonucunda çene kemiğinde erimeler başlar. Çekilen dişler iltihaplıysa ya da çekim sonrasında hareketli protezler kullanıldıysa kemik kayıpları artar ve sonrasında implant yerleşimi için yeterince kemik bulunamayabilir. Böyle durumlarda implant yerleştirmeyi mümkün kılacak kadar kemik elde etmek için çeşitli kemik arttırma işlemleri uygulanması gerekir.
Kemik arttırma işlemleri hem kullanılan materyal hem de uygulanan yöntemler açısından çeşitlilik gösteren işlemlerdir. İyi kalitede ve yeterince kemik olan alanlara yapılan implantların başarısı daha yüksekken kemik defektlerinden uzaklaşarak sadece kemik bulunan bölgelere yapılan implantların ve implant üstüne yerleştirilen protezlerin başarısı düşüktür. Bu sebeple kemik arttırma işlemleri implant cerrahisi açısından hayati öneme sahiptir ve gerektiği durumlarda uzman bir çene cerrahı tarafından uygulanması gerekir.
Kemik eksiklikleri hem dikey hem de yatay yönde olabilir. Bu defektlerin yönü operasyon yöntemine karar vermek için belirleyicidir. Büyük kemik eksiklerinde ağız içinden ya da ağız dışından hastanın kendi kemikleri blok olarak alınarak gerekli yerlere vida ve pinlerle tutturulup yeni kemik oluşturması için beklenir. Daha az kemik eksikliği olan durumlarda hazır kemik tozları uygun şekilde defekt bölgesine yerleştirilir.
Kemik tozu işleminin yöntemine göre değişiklik göstermekle birlikte yeni kemik oluşumu için 4-6 ay kadar beklemek gerekir. Bu sürenin sonunda kemik arttırma süreci tamamlanır ve implant yerleştirilmesi için uygun kemik oluşmuş olur. Bazen kemik tozu işlemi ile aynı seansta implant yerleştirilebilir böyle durumlarda 4-6 ay sonunda direkt olarak protez (porselen dişler ya da damaklı protezler) yerleştirilme sürecine geçilir.
Kemik tozu işlemleri sıklıkla lokal anestezi altında yapılır ve işlem süresince hasta ağrı hissetmez. Kemik eksikliği büyük olduğu durumlarda kaburga ya da kalça kemiğinden kemik alınması gereken durumlarda genel anestezi uygulanması gerekir.
Kemik eksikliğinin büyüklüğü işlem sonrası konforu etkiler. Küçük kemik tozu işlemleri operasyon sonrasında ağrı çok nadirdir ve şişlik, morarma görülmez. Çenede farklı bir alandan alınan kemik eksik bölgeye yerleştirilen bir işlem yapıldıysa ağrı kesici ile geçen ağrı, birkaç gün süren şişlik ve bazı kişilerde çenede morarma görülür ancak bu rahatsızlıklar geçicidir ve kişileri günlük hayatlarından alıkoymaz.