OPC Klinik

Dişlerinizi Gece Sıkma Sorunu ve Tedavi Seçenekleri

Gece farkında olmadan dişlerinizi sıkabilirsiniz. Diş sıkma (bruxism) probleminin birçok nedeni bulunur. En yaygın nedenleri ise psikolojiktir. Gece diş sıkma sebepleri, genellikle stres kaynaklıdır. Sabahları baş ağrısıyla uyanıyorsanız bunun sebebi muhtemelen gece dişlerinizi sıkmanızdır. 

 

Diş sıkma belirtisi, uyandığınızda çenenizin birbirine yakın olması, dişlerinizin üst üste olmasıdır. Sanki çiğneme pozisyonundaymışsınız gibi dişlerinizin sürekli birbirinin üstünde olması, dişlerde hassasiyet oluşumuna da yol açabilir. 

Diş sıkma problemi genellikle pek de önemsenmeyen ve yok sayılan bir durumdur. Ancak önemsenmediği sürece sabahları artan baş ağrılarıyla uyanabilirsiniz. Dişlerinizde yaşanan aşınmalar, zamanla diş çürüklerine ve kayıplarına kadar varabilir. 

Diş sıkma sorunu nedir? (Bruxism nedir?)

Diş sıkma, sinirlendiğinizde gerginlik genellikle sık yaşanan bir durumdur. Bütün vücudunuzun olduğundan daha gergin yapıda olduğunu fark edebilirsiniz. Günün stresinden kaynaklı olarak geceleri de bu ruh halini taşıyabilirsiniz. Gün içinde uyanıkken yapmış olduğunuz sinirlenince dişlerinizi sıkma eylemini uykuda da yapabilirsiniz. 

Siz de OPC Klinik’ten randevu alarak dişlerinize yönelik tüm problemlerinize profesyonel çözümler bulabilirsiniz. 

Bruxism (Diş Sıkma) Nedir?

Diş sıkma sorunu diğer adıyla bruxism, gece veya gündüz alt ve üst çenenin birbirine sert bir şekilde kenetlenmesidir. Dişlerin birbirinin üstüne sert bir şekilde binmesi nedeniyle oluşabilecek diş aşınmaları meydana gelebilir. 

Bruxism, dişlerin sadece sıkılması şeklinde değil, bazen sıkmayla birlikte gıcırdatma şeklinde ortaya çıkar. Yapısal bozukluklar, yoğun kaygılar, stres gibi faktörler nedeniyle geceleri dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz. Bunu fark ettiğiniz anda önlemeye çalışmak için gerekli tedbirleri almalısınız. Diş sıkma sorununu önleme yöntemlerini öğrenmek ve uygulamak için diş hekiminize başvurabilirsiniz. Bruxism, gece ve gündüz diş sıkma olarak ikiye ayrılabilir. 

Gündüz diş sıkma problemi, kişinin daha kolay fark edip engelleyebileceği bir davranıştır. Ancak ilk öfke ya da stres anında her zaman fark edilmeyebilir. Fark ettiğiniz anda diş sıkma eylemine son verebilirsiniz. Gece diş sıkma problemi, kişinin kendiliğinden kolayca fark edemeyeceği bir sorundur. Dolaylı olarak belirtilere bakarak gece diş sıkma problemini anlayabilirsiniz ve buna yönelik gerekli önlemleri alabilirsiniz. 

Gece Diş Sıkma Sorununun Sebepleri

Yaşadığınız sorunun sebepleri tespit edilemezse kalıcı bir çözüm bulunması da mümkün olmaz. Bu nedenle diş sıkmanın fiziksel ve psikolojik altyapısını bulmak gerekir. Genel olarak gece diş sıkma sorununun sebepleri arasında: 

  • Çene kemiklerinde eğrilikler ve yapısal bozukluklar,
  • Yoğun stres nedeniyle oluşan gerginlik,
  • Bastırılmış öfke,
  • Reflü,
  • Parkinson,
  • Demans,
  • Gece terörü,
  • Uyku apnesi,
  • Dikkat Eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu,
  • Epilepsi gibi atağa sebep olan hastalıklar nedeniyle çenenin kilitlenmesi yer alır. 

Diş sıkma sorununun tespiti, kişinin çevresindeki kişilerce uyarılması, yemek yerken çenesinden gelen çıtlama sesi sayesinde mümkün olabilir. Diş sıkmanın sebebi psikolojik temelli ise, psikolog ya da psikoterapist desteğiyle bu problemden kurtulabilirsiniz. 

Gün içinde stresi azaltmak için yoga, pilates, fitness gibi spor dallarıyla uğraşmak gerginliği azaltmaya yardım edebilir. Günün stresinden uzaklaşmayı başararak dişlerinizi sıkmayı azaltabilirsiniz. Diş sıkma, genellikle öfkenin içte biriktirilmesi ve dışa vurulamaması nedeniyle ortaya çıkan bir davranış biçimidir. Öfke kontrolü ve öfkeyi dışa vurma yöntemleriyle de kendinizi rahatlatabilirsiniz. 

Dişlerinizi Gece Sıkmayı Nasıl Anlarsınız?

Gece diş sıkma belirtileri, kolay kolay anlaşılamayabilir. Çünkü kişi, gece dişlerini sıktığını çoğunlukla fark etmez. Gece dişlerinizi sıkıyorsanız partneriniz bu durumu fark edebilir. Ortaya çıkan baş ağrısı, ağzı açıp kapatırken çeneden gelen çıt sesi, çene ağrısı, dişlerde hassasiyet gibi belirtiler bruxism teşhisi için yardımcı olabilir. 

Sabahları uyandığınızda yoğun baş ağrısı hissedebilirsiniz. Dişlerinizde önceden var olmayan bir hassasiyet oluşmaya başlayabilir. Çenenizde ağrı oluşmaya başlar. Bütün bu belirtiler, gece dişlerinizi sıktığınızın belirtisi olabilir. Her ne sebeple olursa olsun dişlerinizi sıktığınızı fark ettiğiniz anda geç kalmadan diş hekiminize başvurmalısınız. Böylece dişlerinizin yoğun hasar görmesini engelleyebilirsiniz. Diş sıkma sorununu önleme yöntemleri, günlük alışkanlıklarınıza ve diş sıkma yoğunluğunuza göre değişir. Burada hekiminizin tecrübesi de son derece önemlidir. 

Çenede doğuştan gelen yapısal bozukluklar bazen diş sıkmaya sebep olabilir. Bu durumda çenedeki yapısal bozukluk tespit edilerek bir ya da daha çok cerrahi müdahaleyle düzeltilebilir. Çenede oluşan yamuklukların düzeltilmesi, özellikle yiyecekleri düzgün çiğneyebilmeniz için önemlidir. Konuşma bozukluklarının düzeltilmesi için de çene yamukluklarının düzeltilmesi önemlidir. Ayrıca konuşurken ya da yemek yerken dilinizi ısırmamak için ağız içi yapısının düzgünlüğü azami öneme sahiptir. 

Gece Diş Sıkma Sorununun Tedavi Yöntemleri

Bruxism tedavi yöntemleri genellikle altta yatan sebebin tespitiyle mümkündür. Aksi takdirde uygulanan tedavi, geçici çözüm sağlar ;diş sıkma sorunu tamamıyla ortadan kalkmaz. Çok stresli bir yaşantınız varsa, bu durumu düzeltmek için rutinlerinizi gözden geçirebilirsiniz. 

Mide rahatsızlıkları nedeniyle gece diş sıkma problemi yaşıyorsanız, doktorunuza danışarak ilaçlarınızı tavsiye edilen şekilde kullanabilirsiniz. Yaşadığınız sıkıntıyı çözdüğünüzde kaslarınız ve vücudunuz da daha rahat bir hale gelir. Bu durumda kendinizi daha rahatlamış ve sakin hissedebilirsiniz. 

Diş sıkma tedavisi için genellikle cerrahi olmayan işlemler uygulanır. Çenenin sıkılmasını engellemek için uygulanabilecek botoks işlemleri ya da plaklar tercih edilir. Basit uygulamalar aracılığıyla dişlerinizi sıkmaktan kurtulabilirsiniz. Böylece dişleriniz aşınmaz ve hassaslaşmaz. Aynı zamanda psikolojik olarak rahatlamak, oluşan gerginliği doğal olarak ortadan kaldırabilir. 

Gece diş sıkma sorunu için tedavi yöntemlerinden en yaygın olanı gece plağı kullanımıdır. Plaklar, dişlerin üst üste binmesini engeller. Aynı zamanda diş yamukluklarının düzeltilmesine de destek sağlar. Vücudunuzu ve ruhunuzu rahatlatmaya yardımcı hobilerle uğraşmak, müzik dinlemek, yoga ve pilates yapmak, dans etmek günlük stresinizi atmaya yardımcıdır. 

Günlük rutinlerinizi düzenleyip stres faktörünü azaltmayı başardığınızda dişlerinizi sıkmayı da bırakabilirsiniz. Bruxism için de diş estetiği uygulamalarında olduğu gibi hem gece hem gündüz plaklarını tercih edebilirsiniz. Gün içinde dişlerinizi çok fazla sıkıyorsanız gündüz plaklarıyla dişlerinizi gün içinde de zarar görmekten koruyabilirsiniz. 

Gece diş sıkma sorunu tedavisi için OPC Klinik uzmanlarından randevu alarak daha sağlıklı bir ağız, diş ve çene yapısına kavuşabilirsiniz.

Gece Diş Sıkma Sorununu Önleme İpuçları

Gece diş sıkma korunma yöntemleri, genellikle günlük alışkanlıklarınızla yakından ilişkilidir. Psikolojik destek almak, doktor tavsiyesiyle kaygı bozukluğunu giderici ilaçlar kullanmak dişlerinizi sıkmayı azaltmanızı sağlayabilir. Bunun yanında kafanıza takılan ve gerginlik yaratan konularda güvendiğiniz kişilerle dertleşmek de dişlerinizi eskisi kadar çok sıkmanızı engelleyebilir.

Koruyucu hekimlik uygulamaları açısından başvurabileceğiniz yöntemler arasında diş hekimi kontrolleri yer alır. Gece diş sıkma sorununu önlemek için diş hekiminizin tavsiye ettiği yumuşak ve şeffaf plakları yatmadan önce takmalısınız. 

Her akşam plaklarınızı düzenli kullanarak dişlerinizi sıkmayı engelleyebilirsiniz. Aslında bilinçsizce yaptığınız diş sıkma eylemi, otomatik olarak gerçekleşir. Ancak dişlerin arasında bulunan plak, iki çenenin üst üste binmesine engel olur. Dişlerinizi zarar görecek kadar sıkmayı ve aşındırmayı engeller. Diş plakları, diş sıkmayı engellediği kadar gıcırdatmayı da engeller. 

Ağız yapınıza uygun diş plağınızı hem alt hem de üst çene için yaptırabilirsiniz. Gerekli olması durumunda diş hekiminiz bu konuda size gerekli yönlendirmeyi sağlar. Uzun yıllar dayanıklı diş plağına sahip olmak ve dişlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmek için OPC Klinik’ten randevu alabilirsiniz.