OPC Klinik

Diş Hassasiyeti Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş hassasiyeti, gittikçe artan bir ağız ve diş sağlığı problemi olmaya başlamıştır. Diş hassasiyeti nedir? Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecek tükettiğinizde dişlerinizde sızlama oluşur. Bu durum dişlerde hassasiyet olarak tanımlanır.

Dişleriniz bazen yeme içme sırasında bazen de durup dururken sızlayabilir ya da ağrıyabilir. Bu durum, diş hassasiyetinin en belirgin göstergeleri arasındadır. Diş ağrısı, genellikle çürüğe işaret eder. Ama dişte hissettiğiniz ağrı, bazen diş eti rahatsızlıklarından bazen de oluşan hassasiyetten kaynaklı ortaya çıkar.

Dişlerde oluşan sızlama hissi, genellikle diş minesinin yeterince güçlü olmamasından kaynaklanır. Aslında dişin dış yüzeyini oluşturan mine tabakası, son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir. Zamanla çeşitli sağlık sorunları, ağız içinde oluşan bakteriler ve çeşitli nedenlerle diş minesi eski sağlamlığını yitirebilir.

Diş minesi yeterince dayanıklı olmadığında her zaman çürük oluşmayabilir. Ancak yemek yerken yer yer oluşan sızlama hissi yaşayabilirsiniz. Şekerli gıdalar tükettiğinizde dişlerinizdeki sızlamanın arttığını hissedebilirsiniz.

Bazen kötü diş macunu nedeniyle ya da yanlış ağız bakımı nedeniyle diş hassasiyeti yaşayabilirsiniz. Önemli olan diş bakımı konusunda uzman kişilerden tavsiye almanız ve doğru uygulamayı yapmanızdır.

Söz konusu ağız ve diş bakımı olduğunda herkesin tavsiyesini dinlememelisiniz. İnternette gördüğünüz her bilgiyi doğru kabul etmeyerek öncelikle diş hekiminize danışmalısınız. Diş hekimi kontrollerinize düzenli giderek daha doğru ağız ve diş bakımı yapabilirsiniz.

Şimdi OPC Klinik diş hekimlerinden randevu alarak diş hassasiyeti tedavinizi yaptırabilirsiniz.

Diş Hassasiyeti Nedir?

Dişler 3 tabakadan oluşur. Bunlardan ilki en üstteki mine tabakası ikincisi ortada bulunan dentin üçüncüsü ise sinir dokularının yer aldığı pulpadır. Üstteki iki tabaka hasar gördüğünde diş hassasiyeti kaçınılmaz bir hale gelebilir. Pulpa üzerindeki iki ayrı koruyucu tabaka, aldığı hasar nedeniyle koruyuculuğunu yitirebilir.

Hassas dişler, genellikle dışarıdan normal gibi görünebilir. Ancak dişte oluşan çatlaklar nedeniyle dışarıdan gelen sıcak ve soğuk hissi sinirlerde sızlamaya sebep olur. Bu durumla baş etmek için diş hekimine başvurarak gerekli tedaviyi almayı ihmal etmemelisiniz. Bunun yanında kendi başınıza diş hassasiyetine karşı alabileceğiniz tedbirler de mevcuttur.

Diş sağlığınıza uygun, kimyasal oranı yüksek olmayan, diş yapınızı korumaya yardımcı diş macunlarını kullanabilirsiniz. Dişlerinizi günde iki kere fırçalayarak hassasiyetin ilerlemesine engel olabilirsiniz.

Beyazlatıcı özelliği yüksek olan bazı macunlar, dişlerde aşınmaya sebep olabilir. Bu nedenle diş hekiminizin tavsiye ettiği diş macununu tercih edebilirsiniz. Oluşan diş çatlaklarını minimum seviyede tutmak ve çürüğe dönmelerini engellemek için temel bakımınızı ihmal etmemelisiniz.

Diş hassasiyeti bazı durumlarda çürük nedeniyle meydana gelen sızlamalar şeklinde kendini gösterebilir. Özellikle tatlı yediğinizde oluşan hassasiyet, çürüğün belirtisi olabilir. Bunun yanında ekşi ve asitli gıdalar da dişlerde sızlamaya yol açabilir.

Alkol ve sigara kullanımı diş hassasiyetini arttıran bir diğer nedendir. Bunlardan uzak durmak, sağlıklı diş yapısını güçlendirmenize yardım eder. Yeterli oranda kalsiyum almak, diş ipi kullanmayı ihmal etmemek hassasiyet probleminin önüne geçmede size yardımcı olabilir.

Diş Hassasiyeti Sebepler ve Risk Faktörleri

Diş hassasiyeti sebepleri arasında kötü beslenme ve kötü ağız bakımı gelir. Yukarıda bahsedilen bazı kötü alışkanlıkların yanında aşağıdaki nedenlerle de dişlerde sızlama sorunu yaşayabilirsiniz.

Neden diş hassasiyeti olur?

  •         Dişlerin düzgün şekilde fırçalanmaması,
  •         Yanak içi, damak ve dilin yeterince temizlenmemesi,
  •         Asitli içecek tüketimi,
  •         Jelibon gibi yapışkan şekerli gıdaların yenilmesi,
  •         Akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanmaması,
  •         Diş ipi kullanılmaması,
  •         Yeterli kalsiyum alınmaması,
  •         Bazı kronik rahatsızlıklar nedeniyle kemik dokusunun ve dişlerin dayanıklılığının azalması nedeniyle diş hassasiyeti meydana gelebilir.

Bunların yanında diş gıcırdatmak ve gece uyurken ya da gün içinde farkında olmadan dişleri sıkmak hassasiyete yol açabilir. Sadece diş hassasiyeti deyip geçmemeli, dişlerinizle ilgili her türlü problemi ciddiye almalısınız. Bu sayede ilerleyen dönemde yaşayabileceğiniz diş kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

Daha dengeli beslenme düzeni, daha bilinçli ağız temizliği sayesinde yaşadığınız diş sorunlarını büyük oranda azaltabilirsiniz. Güvenilir bir ağız ve diş sağlığı kliniğini tercih ederek ihtiyaç duyduğunuz profesyonel desteği kolayca alabilirsiniz.

Diş Hassasiyeti Tedavi Yöntemleri

Diş hassasiyeti tedavisi öncesinde, hassasiyete ve yaşanan sıkıntıya yol açan durumu tespit etmek gerekir. Örneğin dişlerinizi sıktığınız için hassasiyet problemi yaşıyorsanız gece plağı yaptırarak bu problemden kurtulabilirsiniz.

Yeterli ağız bakımı yapmadığınız için dişlerinizde hassasiyet oluşabilir, derinlemesine temizlik yaparak diş sızlamalarını azaltabilirsiniz. Çok soğuk ve çok sıcak gıdalardan uzak durarak dişlerinizde oluşacak sızlamayı önleyebilirsiniz.

Meyve ve tatlı gıdalar yedikten sonra dişlerinizi fırçalayamazsanız bile ağzınızı çalkayabilirsiniz, böylece gıda asitlerinin dişinize zarar vermesini engelleyebilirsiniz. Hassas dişler tedavisi, herkes için farklı bir uygulamayı gerektirebilir. Çünkü sağlık durumu, beslenme alışkanlığı, bağışıklık düzeyi farklıdır.

Dişleri güçlendirmek ve sızlamayı azaltmak için yapılabilecek olan destekleyici tedavi yöntemlerini diş hekiminizle birlikte planlayabilirsiniz. Çürük nedeniyle oluşan bir hassasiyet varsa, dolgu ve kanal tedavisi uygulamaları neticesinde yaşadığınız rahatsızlık büyük oranda ortadan kalkabilir. Ağız ve diş problemleri söz konusu olduğunda, ne kadar çabuk yardım alırsanız o kadar çabuk rahatlarsınız.

Örneğin diş problemi nedeniyle doğru düzgün çiğneyemediğiniz gıdalar, midenizde öğütme işlemini zorlaştırabilir. Bu da beraberinde mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. O halde sağlıklı dişlerle düzgün bir çiğneme eylemi için hassasiyetten en kısa sürede kurtulmalısınız.

Diş Hassasiyeti Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş hassasiyeti ağrısı, öncelikle problemin tespiti ve onun ortadan kaldırılması yoluyla geçer. Bunun için alanında uzman diş hekimlerini tercih ederek hassasiyete yönelik tedavi ve takviye edici desteği alabilirsiniz. Hassas diş ağrısı tedavisi için muhtemel çözüm önerileri şunlar olabilir:

  •         Gün içinde iki kez dişleri fırçalamalısınız.
  •         Diş hassasiyetini arttıran (kola, gazoz, meyve suyu, Jelibon, bisküvi, lokum vb.) yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmalısınız.
  •         Karbonat ve diş beyazlatma tozu gibi maddelerle diş fırçalamaktan kaçınmalısınız.
  •         Doktor tavsiyesi dışında ya da güvenilirliğinden emin olmadığınız diş beyazlatma ürünlerinden uzak durmalısınız.
  •         Tedavi sürecinde doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları düzenli şekilde kullanmalısınız.

Dişlerinize iyi geleceğini düşündüğünüz bazı ürünler, onların daha fazla zarar görmesine sebep olabilir. Bu nedenle diş beyazlatma ve temizleme ürünlerinde diş hekimlerinin önerdiği markaları tercih edebilirsiniz.

Karbonat ve beyazlatma tozları, dişe sürttükçe üzerindeki tabakaya zarar verir. Bu yüzden macun ve ağız temizleme suyu formundaki temizleyicileri tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Diş Hassasiyetini Önleme İpuçları

Diş hassasiyetini önleme yöntemlerinin en etkilisi, dişlerinize zarar veren uygulamalardan kaçınmaktır. Vücut sağlığı bir bütündür ve normalde sağlığınıza iyi gelmeyen şeylerden uzak durmak, otomatik olarak diş sağlığınızı korumaya da yardımcıdır.

Kas ve kemik dokusunu güçlendirecek gıdalar tüketmek, sağlıklı diş yapısını korumanın ilk adımı kabul edilebilir. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak, yemek yedikten sonra dişleri fırçalamak, ağzın her kısmını temizlemeye özen göstermek, sağlıklı diş yapısını korumaya yardımcıdır.

Hassas dişlere karşı korunma yöntemlerinden bir diğeri, diş yapınıza uygun macun tercihidir. Ayrıca diş hekiminiz, hassasiyeti arttıracağı için kaçınmanız gereken yiyecekler ve içecekler konusunda size yönlendirmede bulunabilir.  Bu tavsiyelere uyduğunuzda, şikâyetlerinizin büyük oranda azaldığını fark edebilirsiniz.

Diş hassasiyeti tedavisi hakkında daha fazla bilgi ve randevu almak için şimdi OPC Klinik ile iletişime geçin!