OPC Klinik

Çocuklarda Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

cocuklarda-dis-bakimi-nasil-yapilmalidir

Çocuklarda diş bakımı, düzenli diş fırçalamadan diş hekimi kontrollerine kadar birkaç farklı alışkanlığı kapsar.

Çocuklarınızın ağız ve diş bakımını ihmal ederseniz çürük oluşumundan çeşitli ağız sağlığı problemlerine pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz. 

Ağız bakımı küçük yaşta kazanılması gereken bir alışkanlıktır. Bu nedenle alışma sürecinde çocuklarınızın kullanmaktan keyif alacağı desenlerde, sevdiği renklerde diş fırçalarını almayı tercih edebilirsiniz.

Hatta alışverişe birlikte çıkarak onların en sevdiği renkte diş fırçasını tercih ederek eve gelince de ilk diş fırçalama deneyimini yaşayabilirsiniz. 

Çocuklarda diş bakımı hakkında birçok yanlış bilginin de ortada dolaşması, bazen bu konunun ihmal edilmesine sebep olabilir.

Geç kalınan ağız bakımı, henüz çok küçük yaşta diş çürükleriyle tanışmaya yol açabilir. Oysaki çocukların arka dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren diş hekimi kontrollerine başlamalısınız.  

OPC klinik uzman hekimlerinden çocuklarda ağız ve diş sağlığı bakımı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Çocuklarda Diş Bakımının Önemi

cocuklarda-dis-bakimi-onemi

Çocuklarda diş koruma tedbirlerinin en basiti onların dişlerini düzenli şekilde fırçalamaktır. Çocuklarınızın ağız yapılarına uygun tasarlanmış diş fırçalarını tercih ederek işe başlayabilirsiniz. 

Çocukların ilk başta sözle değil, gözle öğrendiğini unutmamanız gerekir. Yani siz onlara dişlerini nasıl fırçalayacaklarını öğretseniz bile kendiniz yapmadığınız sürece bu davranışın pekişmesi zor olabilir. Bu nedenle örnek bir ebeveyn olarak dişlerinizi çocuklarınızla birlikte fırçalayabilirsiniz. 

Doğru diş fırçalama tekniğini öğreterek çocuklarınızın diş sağlığını korumakla kalmazsınız. Onları diş çürüklerinin oluşturacağı iltihaplardan, diş ağrılarından, kan damarlarında oluşacak hasarlardan da koruyabilirsiniz. 

Yeni doğan döneminden diş çıkardığı döneme kadar çocuklarınızda herhangi bir özel diş bakımına ihtiyaç duymazsınız. Çocuklarda diş fırçalama yaşı genel olarak 2,5-3 olarak bilinir. Çocuklar arka dişlerini çıkarmaya başladığı andan itibaren dişlerinin fırçalanması, çürük oluşumuna karşı etkili bir koruma sağlar. Diş çürüklerini önlemek için doğru fırçalama tekniğini kullandığınızdan emin olmalısınız. 

Çocuklarda Doğru Diş Fırçalama Tekniği

cocuklar-dogru-dis-fircalama-teknigi

Çocuklarda diş fırçalama tekniği konusunda en doğru bilgiyi diş hekiminizden öğrenebilirsiniz. Çocuklarınız bütün dişlerini çıkardığı andan itibaren bir diş hekimi ziyareti gerçekleştirebilirsiniz. 

İşin uzmanından ağız ve diş bakımı konusunda daha net ve doğru bilgiler alabilirsiniz. İlk başlarda çocuklarınızın dişlerini siz fırçalayarak onların ağız bakımlarını düzenli şekilde yapabilirsiniz. 

Diş fırçalama sırasında bütün yüzeyleri temizlediğinizden emin olmalısınız. Diş fırçasının sırtını dışarı çevirerek fırçanın yüzeyini dişin ön yüzüne hafif baskıyla yuvarlak hareketler yaparak sürtmelisiniz. Bu işlem sırasında mercimek tanesi kadar diş macunu kullanabilirsiniz. 

Dişlerin ısırmaya yarayan yüzeylerini ileri geri, arka yüzeyini ise fırçayı dik tutarak aşağı yukarı şekilde fırçalamalısınız. Bütün diş yüzeylerini fırçaladığınızdan emin olana kadar fırçalama işlemine devam etmelisiniz. 

Diş Fırçalama Ne Kadar Sık Yapılmalı?

dis-fircalama-ne-kadar-sik-yapilmali

Çocuklarda diş fırçalama sıklığı aslında yetişkinlerden farklı değildir. Diş fırçalama sıklığı çocuklar için yetişkinlerde olduğu gibi sabah ve akşam günde iki kez tekrarlanmalıdır. 

Sabahları dişleri fırçalamak, diş sararmasına ve kararmasını önlemeye yardımcı olur. Akşam yapılan diş fırçalama işlemi ise çocuklarınız uyurken ağızlarında sabaha kadar oluşabilecek bakterileri engellemeye yardımcıdır. 

Diş Fırçası ve Diş Macunu Seçimi

dis-fircasi-ve-dis-macunu-secimi

Çocuklar için diş fırçası seçimi, onların diş etlerinin yapısına uygun yumuşaklıkta olmalıdır. Bu sayede diş temizliğini yaparken diş etlerinin zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Diş fırçasının çok sert olması, diş eti kanamasına sebep olabilir. 

Diş macunu seçimi de diş fırçası kadar önemlidir. Çünkü bazen beyazlatıcı diş macunları da diş minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Çocukların daha hassas bir yapıda olduğunu göz önünde bulundurarak onlar için özel üretilmiş macunları tercih etmelisiniz. 

Seçtiğiniz diş macunu içinde bulunan flor miktarı 250-400 PPM arasında olmalıdır. Daha detaylı bilgi almak için dilerseniz OPC klinik uzman hekimleriyle görüşebilirsiniz. Çocuğunuzun diş muayenesini yaptırarak ağız sağlığı ve bakımı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Diş Fırçalama Eğlencesi Yaratma

dis-fircalama-eglencesi-yaratma

Enerjik ve neşeli çocuklara onlara uygun tekniklere: “Merhaba!” diyebilirsiniz. Bu nedenle onlara ağız bakımı yaparken de enerjik ve eğlenceli bir yöntem tercih edebilirsiniz. Örneğin diş hekimi ziyaretine gitmişsiniz gibi bir oyunla çocuğunuzun dişlerine bakıp sonra da diş fırçası ve bir diş maketiyle oyunlaştırmaya başvurabilirsiniz. 

Öncelikle ona maket üzerinden ya da ağız ve diş sağlığını anlatan çocuk kitapları yardımıyla görsel bir anlatım yapabilirsiniz. Böylece henüz soyut zekâsı gelişmemiş olan küçük çocuklarınızın kafasında kendi ağzında yer alan dişlerin nasıl göründüğünü ve nasıl olması gerektiğini anlatabilirsiniz. 

Çocuklarda diş fırçalama eğlencesi yardımıyla bu işlemin onun için neşelendirici bir eylem olmasını sağlayabilirsiniz. Eğlenceli diş fırçalama çocuklar için alışkanlık kazandırma sürecini kolaylaştırabilir. 

Küçük yaşta diş fırçalamayı öğrenen çocuklar, bunu sadece sorumluluk gibi değil, kendisine fayda sağlayan bir şey olarak benimseyebilir. Bazı çocuklar, diş fırçalamayı reddedebilir. Çocukların bir davranışı benimsemesi için öncelikle sevmesi ya da onu yapmak için sağlam bir gerekçe edinmesi gerekir. 

Diş fırçalamayı oyunlaştırarak diş fırçalama eylemini alışkanlık haline dönüştürmeyi kolaylaştırabilirsiniz. Diş fırçalarken yapacağınız ufak danslar, ona özel alacağınız desenli diş fırçaları ve tadını seveceği diş macunuyla bu durumu kolaylaştırabilirsiniz. Bir süre sonra siz elinize diş fırçasını alıp gelmeseniz bile çocuklarınız yatmadan önce eline diş fırçasını alıp yanınıza gelmeye başlayabilir. 

Dişlerini fırçalamalarını sağlamak çocuklarda diş bakımı için elzemdir. Ancak tek başına yeterli değildir. Olası diş sorunlarını önceden anlayabilmek için düzenli diş hekimi ziyareti yapmayı ihmal etmemelisiniz. 

Çocuklarda Diş Doktoru Ziyaretleri

cocuklarda-dis-doktoru-ziyaretleri

Çocuk diş hekimi ziyaretleri, ağız bakımı kadar önemlidir. Diş fırçalama yaşı geldiği andan itibaren daha etkili bir diş bakımı için yapabilecekleriniz konusunda fikir sahibi olmanıza yardımcıdır. 

Diş hekimi ziyaretlerinizi, kendiniz ve çocuğunuz için 6 ayda bir gerçekleştirmelisiniz. Birlikte gerçekleştirdiğiniz güzel bir aktiviteye dönüşecek diş hekimi ziyaretleri onların diş muayenesine alışmasına yardımcıdır. 

Çocuklarda diş kontrolleri, olası diş problemlerinin önceden tespit edilmesine yardımcıdır. Yamuk veya gömülü diş varsa bunların tespit edilip düzeltilmesini sağlamaya yardımcıdır. 

Ortodontik, cerrahi ve estetik tedavi gerektiren bütün durumların önceden tespit edilmesi, sağlıklı diş gelişimini destekler. Bu da özgüveni yüksek, dişleri beyaz, ağız kokusundan uzak bireyler yetiştirmenizde size yardım eder. 

Tercih ettiğiniz diş hekiminin yaklaşımı da çocuğunuzun diş hekimi ziyaretlerine daha istekli gelmesinde yardımcıdır. Çocuklarda diş bakımı için ihmal etmemeniz gereken diş muayenesi, büyük sorunları henüz oluşmadan engellemenize yardımcıdır. Diş temizliği gibi işlemlere küçük yaşlardan alışan çocuklar, diş hekimine gitmeyi korkulu bir eylem olarak görmez. 

Çocuklarda Diş Koruyucu Tedbirler

cocuklarda-dis-koruyucu-tedbirler

Diş koruyucu önlemler çocuklar için henüz çürük oluşumu söz konusu olmadan tedbir almaya yardımcıdır. Çocuğun ağız yapısı incelendikten sonra varsa oluşan tartar ve plak temizlenir. Ardından fissür örtücü uygulama yaparak dişler bakterilere karşı koruyucu bir tabakayla kaplanır. 

Fissür örtücü uygulaması, dişlerdeki tırtıklı yapıya uygulanır. Bu uygulama, diş üzerinde biriken artıkların çürük oluşumunu önlemeye yardım eder. Dişleri daha korunaklı bir yapıya kavuşturmayı sağlar. 

Küçük yaşta diş çürüğü sorunu yaşanmaması açısından fissür örtücü son derece önemlidir. Çünkü düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinse bile çocuklar çikolata ve şeker tüketimiyle birlikte diş çürüğü problemi yaşayabilirler. 

Diş fırçalamanın yanında diş ipi kullanımı, ara fırça kullanımı gibi derinlemesine temizlik yöntemlerini de çocuklarınıza öğretebilirsiniz. Fırçalama öncesi ve sonrası diş ipi kullanımı sayesinde diş aralarında kalan artıkların daha iyi temizlenmesini sağlayabilirsiniz. 

Sadece çürük tedavisi ya da çürük oluşumunu önlemek için değil, estetik diş yapısını desteklemek için düzenli diş kontrollerini ihmal etmemelisiniz. Eğer dişlerde yamukluk ve eğrilik söz konusuysa diş teli kullanımıyla birlikte çocuklarınızın gülüş estetiğine katkıda bulunabilirsiniz. Çocuklarda ağız ve diş sağlığı konusunda ihtiyaç duyduğunuz bütün desteği OPC uzman diş hekimleri aracılığıyla alabilirsiniz.