Lamina diş kaplama, yaprak diş ve porselen veneer adlarıyla da bilinen bir diş tedavisidir. Lamina diş kaplama, diş yüzeyinde bulunan lekeler, ton farkları, dolgudan kaynaklanan kararma ve renk değişimleri, diş kırıkları ve çatlakları gibi birçok şikayetin giderilmesinde uygulanır.
Lamina yaprak porselen, diğer porselen restorasyon çeşitlerine göre avantajlı bir işlemdir. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:
-Lamina veneer ile diş yüzeyine hiç dokunmadan kaplama yapmak mümkündür,
-Diş yüzeyi kesilmesi gerekse bile bu işlem diğer porselen kaplamalara göre çok daha az tutulur,
-İşlem için kullanılan porselen kaplama çok ince bir tabaka şeklinde hazırlanmakta ve ışığı mükemmel yansıttığından dolayı doğal bir diş görünümü yaratmaktadır,
-Sigara, alkol, kahve, çay veya kafein içeren diğer gıdaların sık tüketilmesinin sebep olduğu sararmalar lamina veneerde en az seviyededir,
-Tedaviden sonra diş taşı oluşumu çok azdır,
-Aşınmaya karşı dirençlidir,
-Uzun yıllar kalıcı sonuçlar veren bir tedavidir.
Lamina Veneer Kimler İçin İdealdir?
Lamina veneer, dişlerinin formundan, renginden, dişleri arasındaki boşluklardan, diş çatlak, kırık ya da çentiklerinden rahatsız olan herkes için ideal bir işlem olabilir. Çapraşık ya da eğri dişlere sahip olan kişiler de, ortodontik tedavi gerektirmeyen durumlarda lamina porselen kaplamadan yararlanabilirler.
Lamina yaprak porselen tedavisinin uygulanabilmesi için hastanın genel diş sağlığının yerinde olması gerekmektedir. Bu sebeple, bu işlemi yaptırmak isteyen aday hastaların diş ve diş eti rahatsızlıkları varsa önce bunları tedavi etmek gereklidir. Lamina veneer, çene yapısı bozuk olan (çenenin geride olması gibi) hastalar için uygun değildir.
Porselen Lamina Veneer Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Lamina yaprak kaplama tedavisi ortalama 3 ya da 4 seanslık bir tedavidir. İlk seansta hastaya genel bir diş muayenesi yapılır. Hastanın durumunun ve isteklerinin değerlendirilmesi bakımından ilk seans oldukça önemlidir. İkinci seansta Lamina kaplama yapılacak olan dişlere kesim yapılır ve dişlerin ölçüsü alınır. Bu seans işlem yapılacak diş sayısına göre 1 ya da 2 saat kadar sürebilir. Aşındırma işlemi sırasında hastanın ağrı sızı çekmemesi için lokal anestezi yapılır. Hastanın ölçüleri alındıktan sonra lamina yapraklar hazırlanır. Lamina yaprak çok hassas bir malzeme olup, laboratuar ortamında titizlikle hazırlanmaktadır. Son seansta da hazırlanan yaprak kaplamalar dişlerin üzerine yapıştırılır.