OPC Klinik

Dental İmplant

Dental implant ya da diş implantları, eksik diş tedavisinde kullanılan, son derece başarılı ve yaygın bir tedavi yöntemidir. İmplant tedavisinde çene kemiğinin içine titanyumdan yapılan özel vidalar yerleştirilmektedir. Protez dişler bu vidaların üzerine sabitlenir. Dental implant tedavisinin bu kadar popüler olmasının başlıca sebebi, tedavi sırasında komşu dişlere hiçbir zarar verilmemesidir.

18 yaşından büyük ve sistemik olarak sağlıklı tüm hastalar implant tedavisi için uygun sayılırlar. Tedavi için üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Çene yapınızın implant tedavisi için uygun olup olmadığını öğrenmek için uzman bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. İlk değerlendirmede, detaylı bir diş röntgeni çekilerek çene yapınız analiz edilecek ve dental implant tedavisi için uygun olup olmadığınız saptanacaktır.

Genel sağık durumunuzu ilgilendiren bir hastalığınız varsa dental implant tedavisi öncesi mutlaka ayrıntılı bir değerlendirme yapılmalıdır. Diyabet hastaları ya da kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar için dental implant tedavisi risk taşımaktadır. Bu hastaların öncelikle genel sağlık durumları değerlendirilir ve bazı ilaçları tedavi sürecinde kullanmayı bırakmaları istenir. Kemik erimesi olan hastalar da tedavi olduktan sonra diş implantı yaptırabilmektedir.

İmplant tedavisi genellikle lokal anestezi veya sedasyon altında gerçekleştirilmektedir. İşleme başlamadan önce çekilmesi gereken diş ya da dişler varsa bunlar çekilir. Bir sonraki aşama, implant işleminin uygulanacağı kemiğin üzerindeki diş etine kesi açılmasıdır. Yerleştirilecek vidalar diş kökü görevi göreceği için, kemiğin içine yerleştirilmelidir. Bu aşamada kemiğe özel bir aletle kemik içerisine yuva açılır ve ardından titanyum vidalar dikkatlice bu yuvalara yerleştirilir. Son olarak bölgeye dikiş atılır ve ameliyat bitirilir.

İmplant vidalarının kemik ve çene yapısıyla tamamen kaynaşması için bir süre beklenmesi gerekir. Bu süre çene kemiğinin durumu ve uygulanan ek işlemlere bağlı olarak ortalama 2-6 ay arasındadır. Bu süre zarfında diş hekiminiz düzenli muayene ile durumunuzu gözlemleyecektir.

İmplantların kemiğe kaynadığından emin olduktan sonra dental implant tedavisinin ikinci aşamasına geçilir. Bu aşamada diş protezlerinin üstüne yapıştırılacağı dayanakları (abutment) yerleştirmek için ayrı bir işlem uygulanması gerekebilir. Tekrar diş eti kesisi yapılarak diş etinin şekillenmesi amacıyla metal parçalar takılır ve bölgenin iyileşmesi için yaklaşık bir hafta beklenir. Daha sonra tedavinin son ayağı olan, yapay dişlerin implantların üstüne yerleştirilmesi aşamasına geçilir ve dental implant tedavisi sonlanmış olur. Bu aşamada kullanılacak olan yapay dişler, her hastanın çene ölçülerine uygun olarak, özel biçimde üretilmektedir. Hasta ve diş hekimi çıkarılabilir ve sabit protez seçeneklerini değerlendirerek, hasta için en kullanışlı olanı tercih ederler.

Standart bir implant tedavisi yaklaşık 3 ay kadar sürmekle birlikte, bu süre hastanın genel diş sağlığı, implant uygulanacak diş sayısı, çene kemiğinin durumu, ek olarak uygulanabilen kemik arttırım işlemleri gibi bazı faktörlere göre artış gösterebilir.
İmplant Tedavisi Ağrılı mıdır?

Dental implant tedavisinden önce işlem yapılacak bölge uyuşturulduğu için ağrılı bir tedavi yöntemi değildir. İşlemden sonra bir hafta kadar hafif veya orta şiddetli ağrılar olabilir. Diş hekiminizin reçete ettiği ilaçlar bu ağrılarla kolaylıkla başa çıkmanızı sağlayacaktır. Kalıcı protezler uygulanana kadar implantların üzerine geçici dişler yerleştirildiği için hastalar tedaviden sonra rahatlıkla günlük yaşantılarına devam edebilir. Günlük hayatı etkileyecek yeme-içme ve konuşma problemleri yaşamazlar.

Tedaviden sonra ağız ve diş bakımınıza her zamankinden daha çok özen göstermeniz şarttır. Rutin olarak günde en az iki kez detaylı biçimde dişlerinizi fırçalamalı, ağız bakım suyuyla gargara yapmalı ve her gün diş ipi kullanmalısınız. Kişisel ağız hijyeninin yanında beslenme konusunda da dikkatli davranılması tavsiye edilmektedir. Çok soğuk ve çok sıcak gıdalardan uzak durmanız ve sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarınızı bırakmanız büyük önem taşır.

Dental implant tedavisinden sonra bir komplikasyonla karşılaşırsanız hiç vakit kaybetmeden diş hekiminize danışın.