OPC Klinik

Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavi (ya da diş teli) ile çapraşık, yamuk ve ayrık dişler düzeltilmekte ve kişinin daha sağlıklı ve güzel bir gülümseye kavuşması sağlanmaktadır. Günümüzde ortodontik tedavi birden çok yöntemle gerçekleştirilmektedir. Geçmiş yıllarda, ortodontik tedavinin yalnızca küçük yaşlarda yapılabileceği düşünülürken, gelişen diş hekimliği teknolojisi sayesinde artık yetişkin bireyler de farklı ortodontik tedavilerden yararlanmaktadır.

Ortodonti tedavisi ya da daha çok bilinen adıyla diş teli uygulaması, dişin ön veya arka yüzeylerine sabitlenen braketler ve bunların içinden geçirilen teller ile yapılmaktadır. Diş teli tedavisi ortalama 2 yıl sürmekle birlikte, kullanılan yöntem ve dişlerin durumuna göre bu süre daha kısa ya da uzun olabilir.
Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavi için 7 yaştan sonrası idealdir. 9-12 yaş grubu, süt dişlerin yerlerini kalıcı dişlere bıraktığı ve köpek dişlerinin değiştiği dönemdir. Bu sebeple bu yaş gruplarında diş teli yerine genellikle ortodontik apareylerden faydalanılmaktadır.

Ancak diş teli uygulaması için bir yaş sınırlaması yoktur. Yetişkin bireyler de rahatlıkla bu tedaviden yararlanabilmektedir. Tedavi için en önemli kriter diş ve diş eti sağlığının yerinde olmasıdır. Eğer herhangi bir hastalık varsa öncelikle bunlar tedavi edilir, daha sonra ortodontik tedaviye başlanır.

Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Ortodonti tedavisinde en çok kullanılan materyal hala metal braketler olmakla birlikte, estetik kaygılarla bunu tercih etmeyen pek çok sayıda erişkin hasta vardır. Bu hastalar için seramik braketler, şeffaf plak ve lingual (içten) braketler gibi seçenekler yer almaktadır. Ancak her hastanın durumu her tedavi için uygun olmadığından, diş teli tedavisi yaptırmayı düşünenlerin öncelikle uzman bir ortodontiste başvurarak ayrıntılı bir muayeneden geçmesi şarttır.

Metal braketler hem çok sağlam hem de fiyat olarak alternatiflerine göre daha avantajlı olduğu için hala en çok tercih edilen ve diş hekimleri tarafından en çok tavsiye edilen ortodonti malzemesidir.

Öte yandan, özellikle orta yaşlı hastalar estetik kaygılar sebebiyle metal braketlere önyargılı yaklaşabilmektedir. Bu hastalar için seramik ya da lingual braketler daha iyi birer seçenek olabilir.

Seramik braketler, halk arasında şeffaf diş telleri olarak bilinir. Bu braketler, diş rengiyle neredeyse aynı tonda olduğu için dışarıdan bakıldığında daha zor fark edilirler. Tedavi sürecinde estetiği önem veren hastalar seramik braketleri sıklıkla tercih etmektedir. Son yıllarda üretilen seramik braketler en az metal braketler kadar sağlam ve dayanıklıdır.

Lingual braketler ise, dişin arka yüzeyine yerleştirildiklerinden dolayı hastanın dış görünümünü hiç etkilememektedir. Halk arasında içten tel veya gizli tel olarak bilinen bu yöntem, daha ufak problemleri olan, yetişkin hastalara önerilmektedir. Her hasta lingual braket için uygun değildir, lingual braket ile ortodontik tedavi yaptırmayı düşünüyorsanız uzman bir ortodontiste başvurmalı ve uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenmelisiniz.

Lingual braketler dişin iç yüzeyinde yer aldıkları için konuşurken ve yemek yerken dile temas ederek kişiye rahatsızlık verebilirler. Ayrıca lingual braketlerin hijyenine dikkat etmek daha zordur.