Çocuklarda görülen diş ağrılarının en yaygın sebebi diş çürükleridir. Diş eti ve diş minesinde ortaya çıkan problemler de bu durumun başlıca sebepleri arasındadır. Çocuğunuzun bu konudaki şikâyetlerini dikkate almak ve uzman bir diş hekimine görünmek, çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını korumak için büyük önem taşımaktadır.
Çocuklarda diş çürükleri özellikle besin birikintilerinin diş aralarında kalması ve temizlenememesi sebebiyle yaygındır. Bu durumun önüne geçmek için çok sıcak, çok soğuk ve tatlı yiyecek-içeceklerden uzak durmak yararlıdır. Çocuğunuzu bu tip ağrılardan kurtarmak için diş ve ağız hijyenine dikkat etmelisiniz. Buna rağmen şikâyetleri geçmezse mutlaka bir diş hekimine gitmelisiniz.
Süt dişlerinin altından kalıcı dişlerin çıkacağı düşüncesiyle, çocukların diş ağrılarını görmezden gelmek birçok ebeveynin yaptığı ciddi bir hatadır. Önemsenmeyen bu ağrı ve apseler, çocukları rahatsız ve huzursuz ettiği gibi, ateş, iltihap, enfeksiyon ve hatta kalp sağlığını etkileyecek problemlere yol açabilir.
Çocuklarda karşılaştığımız diş ağrılarının bir takım nedenleri şunlardır:
-Diş çürükleri,
-Diş eti iltihabı,
-Diş apsesi,
-Daimi dişlerin sürmeye başlaması,
-Çatlak ya da kırık dişler
Diş ağrıları çocuğunuzun günlük aktivitelerini kısıtlıyor, onu huzursuz ediyor ve beslenmesini aksatıyor olabilir. Öncelikle siz evde bir takım yöntemlerle bu diş ağrısını hafifletmeyi deneyebilirsiniz. Daha sonra ise mutlaka bir çocuk diş hekimine başvurmalı ve bu ağrının altında yatan sebebi öğrenmelisiniz. Çocuğunuzun şikâyetlerini dinleyen diş hekimi standart bir ağız ve diş muayenesi ile bu sebep veya sebepleri kolaylıkla bulacak ve uygun tedaviye başlayacaktır. Şiddetli ve uzun süredir devam eden bir ağrı söz konusuysa diş hekiminiz bir diş röntgeni çekerek dişin genel durumunu ve enfeksiyon olup olmadığını tespit etmek ister.
Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda diş ağrısı iltihap ya da apse kaynaklı ise antibiyotik tedavisi, dolgu ya da diş çekimi gibi tedaviler söz konusu olur. Apse, diş etlerinde morarma, şişlik, ateş, baş ağrısı ve kulak ağrısı gibi ciddi belirtilerle kendini gösterir. Diş eti apsesinin iyice ilerlemesi durumunda, şişlik ve morlukların yüz ve gözaltlarına kadar vurması mümkündür.
Çocuklarda görülen diş ağrıları çoğunlukla çürüklerden kaynaklanmakla birlikte, kimi zaman diş eti rahatsızlıkları sebebiyle de bu ağrılara rastlanabilir. Eğer diş ağrısı diş eti apsesinden kaynaklanıyorsa vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gerekir. Aksi halde enfeksiyon diş etlerinin yanı sıra, dişlere ve hatta kemiklere dahi sıçrayabilir. Diş eti apsesi için uygulanan tedavi, diş etindeki iltihabın boşaltılmasından ibarettir. Bu da, diş eti dokusunun ya da diş eti cebinin kesilmesiyle gerçekleştirilir. Bu işlem lokal anestezi ile uygulandığından dolayı, çocuğunuz işlem sırasında acı çekmez.
Çocuklar diş ve diş eti ağrılarının önüne geçmek için en önemli adım ağız ve diş bakımına özen göstermektir. Küçük yaştan itibaren doğru ve düzenli bir şekilde dişlerini fırçalayan çocuklar, ileriki yaşlarda da dental problemlerle çok daha az karşılaşmaktadırlar. Çocuğunuz için uygun bir diş fırçası ve diş macunu edinmek ve doğru diş fırçalama tekniğini onlara öğretmek ebeveyn olarak sizin sorumluluğunuzdur. Günde en az iki kez dişlerini fırçalamayı ihmal etmemelisiniz.
Ağız ve diş hijyenine ek olarak, şekerli gıdaların tüketimini mümkün oldukça azaltmak ve yılda en az iki rutin diş hekimi kontrollerine gitmek de çocuğunuzun daha sağlıklı dişlere sahip olmasına yardımcı olur. Böylelikle herhangi bir sorun oluştuğunda diş hekimi erkenden müdahale edebilir.