Kadın Sağlığı ve Diş Problemleri

Kadın sağlığı ve diş problemleri, ömrünüzün farklı dönemlerinde değişen ağız sağlığı sorunlarını aklınıza getirebilir. Farklı hormon seviyeleri nedeniyle vücudunuzda değişen dengeler, diş sağlığınız üzerinde de etkisini gösterir. Kemik ve diş sağlığınızı korumak için gençlikten yaşlılığa kadar her dönem için uygun beslenme düzenini takip etmelisiniz. 

Kadın sağlığı ve dişler denildiğinde hamilelik, doğum kontrolü ve menopoz gibi farklı dönemlerde meydana gelen sorunlar akla gelir. Hamilelik döneminde ekstra kalsiyuma ihtiyacınız olur. Doğum kontrolünde de hamilelik dönemine benzer etkilerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle yine hormon değişimlerine bağlı dengesizlikleri gidermek ve diş sağlığınızı korumak için beslenme düzeninize dikkat etmelisiniz. Dengeli kalsiyum ve D vitamini almaya özen göstermelisiniz. Menopoz döneminde varsa aldığınız ekstra tedaviler ve kullandığınız gıda takviyelerini diş tedavisi sırasında doktorunuzla paylaşmalısınız. 

Her dönemin farklı psikolojik ve fizyolojik gereksinimleri vardır. Hormon değişimleri hem psikolojik hem fizyolojik olarak farklılıkların ortaya çıkmasına yol açar. Duygusal hassasiyet, dişlerde hassasiyet, ağız içi iltihaplanmanın artması, diş eti ve damak rahatsızlıkları gibi farklı problemlerle karşılaşabilirsiniz. 

Kadın sağlığı ve diş problemleri konusunda daha bilinçli hareket etmek ve diş hastalıklarınıza yönelik tedavi almak için diş kliniğe başvurmalısınız. Hekiminiz, hamilelik, doğum kontrolü ve menopoz döneminde yaşadığınız özel durumlara yönelik alabileceğiniz tedavi yöntemlerini sizinle paylaşır. Bu süreçte doğru ağız bakımı için bilgi almak ve diş problemlerinizi gidermek için OPC Klinik uzman ekibiyle iletişime geçebilirsiniz. 

Hormonlar ve Ağız Sağlığı

Hormonlar ve diş sağlığı ilişkisi söz konusu olduğunda vücudunuz hormonlar nedeniyle daha hassas bir yapıya kavuşur. Ağız ve diş yapınız eskiye oranla daha hassaslaşır. Bu dönemde ağız bakımınızı ihmal etmemeye özen göstermelisiniz. Hormon aldığınız dönemde, ağız içinde kızarıklıklar, iltihaplar, yaralar, şişlikler meydana gelebilir. 

Hormonlar ve diş problemleri için uygulanan tedaviler söz konusu olduğunda doğum kontrol hapları diş tedavi sürecini zorlaştırır. Eğer hormon aldığınız dönemde diş tedavisi yaptıracaksanız, öncesinde doktorunuza danışmalısınız. Bu süreçte yaşayabileceğiniz olumsuzlukları, özellikle de diş çekimi sonrasında meydana gelebilecek olan problemleri daha net öğrenebilirsiniz. 

Yaşayabileceğiniz olası problemlerden bir tanesi diş çekimi sonrası kuru soket problemidir. Bu problem, dişiniz çektirdikten sonra ağrı ve iltihap oluşumu şeklinde kendini gösterir. Kullandığınız doğum kontrol ilaçları progesteron ve östrojen hormonlarının artmasına neden olur. Bu hormonlardaki yükselme iltihap artışına yol açabilir. 

Diş hastalıkları nedeniyle antibiyotik kullanmanız gerekirse doğum kontrol haplarının etkisi azalır. Bu da doğum kontrol sürecinde korunma ihtimalinizi azaltan bir durumdur. Tedavi sürecinde bu konuda bilinçli hareket etmek, istenmeyen gebelik yaşamanızı önlemeye yardımcı olabilir. 

Gebelik ve Diş Problemleri

Gebelik ve diş sağlığı problemleri bir araya geldiğinde tedavi sürecinin çok dikkatli planlanması gerekir. Hamilelik sürecinde ilaç kullanamayacağınız için bu döneme uygun tedaviyi almaya dikkat etmelisiniz. Kadın sağlığı ve diş problemleri kapsamında hamilelik döneminde oluşan diş kırıklarının ve çürüklerin tedavisi, bebeğe zarar vermemek adına ertelenir. Bu konuda yaşadığınız diş sorunlarının büyüklüğüne paralel olarak diş hekiminize danışmalısınız. Tedavi sürecinizi bu şekilde, bebeğe ve sizin genel sağlık durumunuza zarar gelmeyecek şekilde planlayabilirsiniz.

Hormonlar ve gebelikte diş sorunları konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu, hamilelik öncesi sağlık kontrolleridir. Özellikle gebelik planlıyorsanız öncesinde ağız ve diş bakımınızı düzenli olarak yaptırmalısınız. Gebelik sürecinde diş çürüğü tedavisi yaptırmanız gerekirse bu durumda büyük bir kaygı duymanıza gerek yoktur. 

Dolgu işlemini, lokal anesteziyle yaptırırsınız. Kullanılan anestezi sadece diş sinirini uyuşturmaya yöneliktir. Bu nedenle vücudunuzun geneli üzerinde büyük bir etkisi yoktur. Bebeğinizin sağlığını tehdit edecek bir durum söz konusu olmaz. Yine de emin olmak için diş hekiminize danışarak en doğru kararı verebilirsiniz.  

Menopoz ve Ağız Sağlığı

Menopoz ve diş problemleri denildiğinde yaşla birlikte değişen hormon durumuna bağlı oluşan durumlar akla gelir. Yaşadığınız diş problemlerine yönelik tedavi alırken varsa kronik rahatsızlıklarınızı, kullandığınız ilaçları doktorunuza bildirmelisiniz. Özellikle kemik erimesine bağlı olarak D vitamini takviyesi alıyorsanız bu durumu diş hekiminize bildirmelisiniz. 

Hormonlar ve menopozdaki diş sorunları denildiğinde akla genel olarak ağız ve ağız içi problemleri gelir. Hormonal değişimlerle birlikte ağız içi salgısının değişmesiyle tat alma duyusunda da değişimler yaşayabilirsiniz. Diş eti rahatsızlıkları, iltihaplanmalar menopoz döneminde yaşayabileceğiniz problemler arasındadır. 

Menopoz döneminde azalan kemik yoğunluğuyla birlikte çene kemiği, dişler ve ağız içi dokusu dayanıksız hale gelmeye başlar. Dişleriniz bu dönemde dayanıklılığını yitirerek kırılmaya başlayabilir. Diş çürümeleri daha hızlı gerçekleşebilir. Azalan vücut direnciyle birlikte ortaya çıkan kronik rahatsızlıklara bağlı, farklı ağız ve diş sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Diş eti kanamaları bunlardan bir tanesi olabilir. 

Menopoza girmeden önce yaptıracağınız düzenli diş kontrolleri sayesinde olası rahatsızlıkları önleyebilirsiniz. Diş hekiminizin tavsiyelerine uyduğunuzda ağız ve diş yapınız dayanıklılığını uzun yıllar koruyabilir. Hormon seviyenize ve yaşınıza uygun sağlıklı beslenme düzeni oluşturarak diş ve kemik yapınızı koruyabilirsiniz. Düzenli kontrollere giderek dişlerinizde ve ağız içinde görülen problemleri kontrol altına alabilirsiniz. 

Hormonal Kontraseptiflerin Etkileri

Hormonal kontraseptiflerin dişlere etkisi, özellikle kan akışını hızlandırabilme özelliğiyle ön plana çıkar. Kontraseptif adı verilen doğum kontrol yöntemlerinin diş etlerini daha hassas hale getirdiği görülür. Eğer hap, deri altı implant, koruyucu iğne gibi yöntemlerden birini tercih ediyorsanız daha hassas bir ağız yapısına sahip olabilirsiniz. 

Hormonal değişiklikler tüm vücudunuzu etkiler. Ağız içi yapısı, mukoza, damak, diş etleri de bu değişimden etkilenir. Bu nedenle doğum kontrol yöntemlerinden birini tercih etmeden önce kapsamlı bir diş muayenesi yaptırmayı deneyebilirsiniz. Yaptırmanız gereken tedavileri doğum kontrolüne başlamadan önce yaptırarak ağız içi iltihaplanması ve diş eti hastalıklarından korunabilirsiniz. 

Progesteron hormonunun artışı, kanamayı arttıran özelliğe sahip olabilir. Bu durum sadece döllenmeyi engellemekle ilgili değildir. Adet döngüsünü korumaya yarayan doğum kontrol ilaçları, vücutta çeşitli hassasiyetlere sebebiyet verebilir. Ağız içi enfeksiyon oluşumunu engellemek için bu dönemde ağız bakımınıza son derece özen göstermelisiniz. Altı ayda bir diş hekimi ziyaretlerine giderek ağız içi hassasiyetlerini ve diğer diş problemlerini giderebilirsiniz. 

 

 
 

 

 

Randevunuzu Alın

Kanal Tedavisi ve diğer Tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için lütfen tıklayın.
Sağlıklı ve estetik bir gülümseme için bizimle iletişime geçin.

ONLİNE RANDEVU

Bilgi Almak İstediğiniz Tedavi

Web sitemiz istatistiksel çerezler kullanır, gezinmeye devam ederseniz, bunların kullanımını kabul etmiş olursunuz. Çerezlerimiz ve gizlilik sayfalarından politikalarımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.