Dolgu Türleri

Dolgu Türlerinden Hangisi Size Uygun?

Diş dolgu çeşitleri, yaşadığınız probleme ve dolgu yapılacak dişin türüne göre değişir. Yaşadığınız diş sorunlarına yönelik olarak diş kliniğine başvurmalı ve vakit kaybetmeden ağız muayenenizi yaptırmalısınız. Diş hekiminiz muayene sonrasında röntgeninizi çekerek, dolgu yapılması gereken dişleri tespit eder.

 

Çürüğü fark ettiğiniz anda vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurarak daha kolay tedavi olabilirsiniz. Bu aşamada, dolgu daha küçük olur ve işlem daha çabuk gerçekleşir. Diş hekiminiz anestezi iğnesi aracılığıyla diş sinirinizi uyuşturur. Sonrasında özel dental malzemelerle ve materyallerle dişin çürük kısmını keser ve sağlıklı kısımdan tamamen uzaklaştırır.

Hangi dişe işlem uyguladığına ve çürüğün büyüklüğüne göre hekiminizin tercih ettiği dolgular birbirinden farklılık gösterir. Dolgu türleri ve farklılıkları, kullanılan malzemeye göre değişir. Ağız yapısına en uygun dolgu çeşidi, işlem yapılacak dişin türüne göre tercih edilir, çürüklerin tedavisi sağlanır.

Dolgu Türleri ve Farkları

Hangi dolgu kimlere uygundur? Bu belirlemeyi yapabilmek için öncelikle yaşadığınız diş sorunu ve ağız yapınız, uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir. En yaygın kullanılan diş dolguları arasında: amalgam, kompozit, porselen, cam iyoner, altın, kompozit inley, fissür örtücü yer alır.

Diş dolgularının farklılıkları diş yapılarına ve diş renklerine uygunluklarına göre farklı çeşitlere sahiptir. Amalgam dolgu azı dişleri için tercih edilir. Bu dolgu türünde gümüş ve diğer metallerin karışımı yer alır. Oldukça sağlam bir dolgu türüdür.

Porselen dolgu

Porselen dolgu, büyük hasarları gidermek için tercih edilen dolgu türleridir. Bu dolgu uygulaması dişin içine (inley) ve üzerine (onley) olmak üzere iki şekilde yapılır. Porselen dolgular, laboratuvar ortamında üretilen estetik ve dayanıklılığı yüksek malzemeye sahiptir.         

Kompozit dolgu

Kompozit dolgu, dişlerin rengine uyumlu estetik görünüm kazanmaya yardımcıdır. Ağırlıklı olarak ön dişlerde kullanılır. Kompozit inley dolgu, küçük hasarların giderilmesine yardımcıdır. Kompozit inley dolgular, laboratuvar ortamında üretilen estetik görünümü tamamlayıcı yapıya sahiptir.

Altın dolgu

Altın dolgu, dayanıklı yapısı gereği tercih edilen bir diğer dental malzeme ve uygulama türüdür. Genellikle azı dişlerinde kullanılır. Ancak estetik açıdan diğer dolgulara göre daha az uyumludur. Maliyeti yüksektir,  üretimindeki teknik hassasiyet gereksiniminin yüksek olması nadiren tercih edilmesine sebep olur. 

Cam iyonomer dolgu

Cam iyonomer dolgu, flor ihtiva eden ve dışarı çıkarabilen bir malzemeden yapılır. Bu haliyle yeni çürük oluşumlarını önlemeye yardımcıdır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde tercih edilebilir.

Fissür örtücü dolgular

Fissür örtücü dolgular, özellikle çocuklarda tercih edilir. Dişlerin çürüğe karşı savunmasız olduğu yüzeyleri kaplamaya yarayan dolgu türüdür. Özellikle diş değişim döneminde olan çocuklarda çürük oluşumunu engellemek için fissür örtücü uygulamasına başvurulur.

Diş dolgu adayları

Diş dolgu adayları, dişlerinin bir kısmında çürük bulunan, kaza sonucu dişlerinin bir kısmını yitirmiş olan kişilerdir. Diş hekiminiz çürüğü dişten tamamen temizler ve dişte açılan oyuğu, dental malzemeyle doldurur.

Diş çürüğünden şüpheleniyorsanız ve zaman zaman dişlerinizde ağrı hissediyorsanız vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmalısınız.

Kimler İçin Hangi Dolgu Uygundur?

Fissür örtücü gibi uygulamalar, çocuklarda diş çürüğünü önlemeye yardımcıdır. Bazı dolgu çeşitleri, ağız içindeki özel durumlara, hangi dişe uygulama yapılacağına göre değişir. Yani hangi dolgunun kimler için uygun olduğundan ziyade hangi diş için hangi dolgunun uygun olduğu daha önemlidir.

Yaşadığınız diş problemine yönelik olarak doktorunuza başvurabilir, size en uygun dolgu uygulamasını yaptırabilirsiniz. Doktorunuz dişlerinizin genel durumu analiz eder, bir veya daha fazla dişte meydana gelen çürükleri tespit eder. Bu dişlerin tedavisini gerçekleştirir.

Çürüğün çok ileri safhasında kanal tedavisi ya da köprü uygulamaları tercih edilebilir. Çürük henüz çok ilerlememişken dolgu tedavisiyle sağlıklı diş yapısına kavuşabilirsiniz. Bu sayede dişleriniz, eski işlevini geri kazanabilir.

Diğer dolgu uygulamaları arasında bazı özel durumlar için yapılan dolgu çeşitleri yer alır. Diş ayrılığı, dişinizde kırık, çürük problemleriniz varsa dişinize dolgu yaptırabilirsiniz. Diş ayrılığı yaşıyorsanız size özel ayrık diş dolgusu yapılır. Bu tedaviye bonding adı verilir. Diş çürüklerinizin yeri saptandıktan sonra dişlerinize uygun dolgu seçimiyle birlikte tedavinizi yaptırabilirsiniz.

Yapılan dolgu, dişinize uygun değilse, dolgu dişinize tam oturmaz. Yanlış dolgu uygulaması sonucunda ağrı, sızlama ve hassasiyet ortaya çıkar. Diş yapıları birbirinden farklıdır. Bu nedenle kullanılan malzemeler de birbirinden farklılık gösterir. Dolgu konusunda uzman bir diş hekimi, yaşadığınız diş sorunlarını ağız ve diş yapınızı inceleyerek planlı şekilde uygular.

Dolgu Sonrası Bakım

Diş çürüklerinin oluşturduğu zarar, dolgu yoluyla telafi edilir. Dolgu çürük alanın yerini dolduran bir yapıdır. Ancak doğal diş yapısı kadar dişle bütünleşmesi mümkün değildir. Bu nedenle diş dolgu sonrası bakım uygulamaları son derece önemlidir. Dişinizi, dolgu yaptırdıktan sonra da düzenli olarak fırçalayıp temiz tutmaya özen göstermelisiniz.

Dolgu sonrası bakım ipuçları arasında düzenli diş fırçalama, ağız içi bakımı ve doğru gıdalar tüketme yer alır. Diş fırçalamanın yanında diş ipi kullanımı, dil temizliği de ağız içi hijyeni sağlama ve ağız kokusunu gidermede yardımcıdır.

Özellikle sakız çiğnemek, dolguyu yerinden oynatabileceği için özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Yapışkanlı, diş hekiminizin yemekten kaçınmanızı istediği gıdalardan da uzak durmalısınız.

Doğru diş fırçası ve diş macunu seçerek etkili bir ağız temizliği sağlayabilirsiniz. Ara fırça kullanımıyla dolgulu ve diğer dişlerin arasında biriken artıkları temizleyebilirsiniz. Bu sayede dolgu sonrası yeni çürük oluşumlarının önüne geçebilirsiniz.

Dolgu sonrası bakımı konusunda diş hekiminizin tavsiyelerine uymaya özen göstermelisiniz. Dolgu yaptırdıktan hemen sonrasında ise ağızdaki uyuşukluk geçene kadar bir şeyler yiyip içmemelisiniz. Sonrasında günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz. Dolgu sonrasında bir hafta kadar sızlama hissetmeniz normaldir. Beklenenden daha büyük bir rahatsızlık hissettiğinizde doktorunuza danışmalısınız.

Dolgu Maliyetleri

Diş dolgusu yaptırmak istediğinizde, farklı kliniklerde farklı fiyat uygulamalarının olduğunu görebilirsiniz. Diş dolgu maliyeti, tercih ettiğiniz kliniğin kullandığı malzeme kalitesine ve fiyat politikasına göre değişiklik gösterir. Dolgu tedavi maliyeti, yapılacak dolgunun türüne, çürüğün büyüklüğüne, ekstra tedavi yapılıp yapılmayacağına göre değişir. Diş plağı temizliği, ağız içi röntgen, yapılacak dolgunun sayısı, dolgu malzemesinin türü, tedavinin süresi diş dolgu fiyatları üzerinde etkilidir.

Diş dolgusu maliyeti kadar tercih edeceğiniz kliniğin sunduğu hizmetleri ve profesyonelliğini önemsemelisiniz. Ruh halinizi ve kaygılarınızı anlayan, son teknolojik malzemelerle çalışan bir kliniği tercih etmelisiniz. Tedavilerin tamamı hastaya özel olmak zorundadır. Herkesin ağız yapısı ve yaşadığı şikâyetin boyutu birbirinden farklıdır. Hastanın psikolojik ve genel fizyolojik yapısına uygun hareket ederek doğru tedavi uygulayabilen uzman hekimleri seçtiğinizden emin olmalısınız.

Herkesin kaygı düzeyi de birbirinden farklıdır. Özellikle diş hekimi korkusu bulunan kişilere yönelik onları sakinleştirecek yaklaşımla hizmet verebilmek gerekir. Psikoloji ve fizyoloji bir arada çalışır. Hasta psikolojik olarak rahat olduğunda fiziksel olarak da rahatlar. Terleme, gerilme, tansiyon düşmesi gibi istenmeyen durumların ortaya çıkma ihtimali azalır. İşlem sırasında herhangi bir beklenmeyen bir etkinin ortaya çıkması da engellenmiş olur. Psikolojik olarak rahatlama sağlandıktan sonra tedavi planlanarak en doğru çözüm yolu sunulur.

Randevunuzu Alın

Kanal Tedavisi ve diğer Tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için lütfen tıklayın.
Sağlıklı ve estetik bir gülümseme için bizimle iletişime geçin.

ONLİNE RANDEVU

Bilgi Almak İstediğiniz Tedavi

Web sitemiz istatistiksel çerezler kullanır, gezinmeye devam ederseniz, bunların kullanımını kabul etmiş olursunuz. Çerezlerimiz ve gizlilik sayfalarından politikalarımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.