Ağız Yaraları Neden Olur?

Ağız Yaraları Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız yaraları nedeniyle dilediğinizce sevdiğiniz şeyleri yiyip içemeyebilirsiniz. Bazen bazı hastalıklara bağlı olarak bazen de gerekli diş bakımını yapmadığınız için ağız yarası problemiyle karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda, ağız içi temizliğinize normaldekinden çok daha fazla özen göstermelisiniz.

Ağız içi yaraları, çok sıcak yiyecek ve içecek tükettiğiniz için meydana gelebilir. Eğer yanık nedeniyle oluşmadıysa ağız içi yaralar, başka rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bünyeniz zayıfladığında yer yer ağız içinde oluşan ve acı veren yaralar meydana gelebilir. Bu durumda geç kalmadan diş hekiminize başvurmalısınız.

OPC Klinik, uzman diş hekimi kadrosuyla her türlü ağız ve diş sağlığı probleminde size destek olur. Şimdi randevu alarak daha sağlıklı ağız yapısına kavuşabilirsiniz.

Ağız Yaralarının Nedenleri

Ağız yarası tedavisi için kulaktan dolma yöntemleri denemeden önce bir diş muayenesine gitmelisiniz. Hekiminiz, yaraların durumuna göre size ağız içi hijyenini destekleyici gargara ya da ağız bakım suyu önerebilir. Bir tedavi yöntemine başlamadan önceyse yaraların nedenini tespit etmek gerekir.

Ağız yaraları neden olur?

  •  Kötü ağız bakımı ve diş fırçalamanın ihmal edilmesi,
  •  Çok sıcak yiyecek ya da içecek tüketiminden kaynaklı yanıklar oluşması,
  •  Grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda bünyenin zayıflaması,
  •  Ağız içi iltihapları,
  •  Diş telinin ve takma dişlerin ağız içine tam oturmaması,
  •  Kürdan kullanımı nedeniyle diş etinin veya yanak içinin zarar görmesi,
  •  Romatizma hastalıkları,
  •  Bazı deri hastalıkları,
  •  Çölyak ve Behçet gibi hastalıklar,
  •  Uçuk virüsü,
  •  Diş kırıkları gibi nedenlerle ağız yaraları oluşabilir.         


Bütün bunların yanında uyurken yanağın iç kısmını ısırmak, ağız içinde oluşabilecek yaralara sebebiyet verebilir. Dışarıdan darbe almak, yeterince vitamin almamak, yoğun stres altında olmak gibi nedenlerle ağız yaraları meydana çıkabilir.

Bazı hastalıklar ve hormonlarda yaşanan değişimler, yer yer ağız içi yara oluşumlarına yol açabilir. Yoğun sağlık problemleri yaşamaya başladığınız durumlarda biraz dinlenerek bunun üstesinden gelebilirsiniz. Vücudunuzu ve ruhunuzu dinleyerek onlara ihtiyaç duydukları bakımı sağlamaya özen göstermelisiniz. Böylece sağlık problemlerinizi minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Ağız Yaraları Tedavi Yöntemleri

Ağız yaraları tedavi yöntemleri için diş etlerinizin ve ağız içi genel muayenenizin yapılması gerekir. Diş hekiminiz muayene sırasında enfeksiyon tespit ederse ve gerekli görürse antibiyotik kullanmanızı tavsiye edebilir.

Ağız yaraları nasıl geçer?

Öncelikle yaralara sebep olan durumun tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda muayene sonrasında, doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları eksiksiz kullandığınızdan emin olmalısınız. Diş hekiminiz ağız bakımına yönelik özel destekleyici ürünler önerebilir. Bu ürünleri de düzenli şekilde kullanarak oluşan yaraların bir an önce geçmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer ağız yaralarına yol açan, bazı gıdalara karşı yaşadığınız hassasiyetse; bu durumda beslenme düzeninize dikkat etmelisiniz. Vücudunuza iyi gelmeyen alışkanlıklardan ve gıdalardan uzak durarak daha sağlıklı bir ağza kavuşabilirsiniz.

Ağız içinde yara oluşsa bile günlük ağız bakımınızı ihmal etmemelisiniz. Yara olan diş etleri ve damaklar diş fırçalama sürecini zorlaştırabilir. Ancak buna rağmen dişlerinizi ve ağız içini temiz tutmayı başarırsanız iyileşme sürecini de hızlandırabilirsiniz.

Bu süreçte bünyenizin zayıfladığını hissediyorsanız genel kan sayımı yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Mineral ve vitamin eksiği söz konusuysa, bunları takviye ederek aft ve ağız içi iltihaplarına karşı tedbir alabilirsiniz.

Ağız içi yaraları bazı durumlarda ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Eğer tedavi olmanıza rağmen sık tekrarlayan aft problemi yaşıyorsanız, en kısa sürede check-up yaptırmayı düşünebilirsiniz.

Ağız Yaralarını Önleme İpuçları

Ağız yarası ve hijyen arasında önemli bir ilişki bulunur. Ağız içi yaralarının tek nedeni ağız bakımını ihmal etmek değildir. Ama ağız sağlığına dair birçok sorunun temel nedeni diş fırçalamanın ihmal edilmesidir.

Dişlerin üstün körü fırçalanması, ara fırça ve diş ipi kullanılmaması yer yer önemli diş eti sorunlarına yol açabilir. Diş etinde sızlamalar, ağız içinde oluşan yaralar, beraberinde gelen diş hassasiyetleri genellikle yeterli hijyenin sağlanmamasından kaynaklanır.

Ağız hijyeni ve ağız yaraları konusunda bilinçli hareket etmek, ilerleyen süreçte daha sağlıklı ağız ve çene yapısına sahip olmanıza yardım eder. En az 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret ederek ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bu periyodda diş plaklarınızı ve tartar oluşumlarını temizletebilirsiniz. Eğer dişlerinizde çürükler varsa tedavinizi hekiminizle birlikte planlayabilirsiniz.

Diş aralarında kalan artıklar nedeniyle diş etinizde hassasiyet ve ağrı oluyorsa diş hekiminizin tavsiye ettiği ara fırçayı kullanabilirsiniz. Bu sayede diş aralarında biriken ve bakteri oluşumuna yol açan artıkları bertaraf edebilirsiniz. Hassasiyete, ağız içi yaralara ve çeşitli ağız problemlerine sebep olan sorunları, doğru diş bakımıyla büyük oranda önleyebilirsiniz.

Diş fırçalama işlemi sonrasında, özellikle yatmadan önce, ağız bakım suyuyla da ağız içini dezenfekte edebilirsiniz. Ağız yaralarına, diş eti problemlerine ve diğer diş sorunlarına en etkili çözüm; onlara yol açan sebepleri ortadan kaldırmaktır. Ağız sağlığınızı korumaya devam ederek dişlerinizin doğal parlaklığını ve estetik görümünü koruyabilirsiniz.

Ağız Yaraları ve Beslenme

Ağız yaraları ve beslenme alışkanlıkları da birbiriyle büyük oranda ilişkilidir. Sağlığınıza iyi gelen beslenme düzeniyle daha güçlü bir bağışıklık sistemine kavuşabilirsiniz. Enfeksiyonlar ve yaralar, genellikle vücudun bağışıklığının zayıflamaya başladığı dönemlerde daha fazla ortaya çıkabilir.

Beslenme ve ağız yaraları, ilk başta çok da alakalı gibi görünmeyebilir. Ancak sigara, işlenmiş gıdalar, yapışkan yiyecekler, asitli içecekler ağız içi bakteri oluşumunu arttırabilir.

Akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra yatmadan önce asitli içecekler, cips, çikolata, meyve suyu, meyve, süt tüketmemelisiniz. Yatmadan önce dişlerinizin ve ağız içinin iyice temizlendiğinden emin olmalısınız. Çünkü uyurken bakteriler, ağız içinde daha hızlı bir şekilde ürerler.

Genel beslenme düzeni içinde de meyve ve sebze yemeye özen göstermelisiniz. Daha sağlıklı bir ağız için yoğurt, kefir, süt gibi sağlıklı gıda tüketimini arttırabilirsiniz.

Bünyenizin zayıflamasına yol açan diyabet, romatizma gibi hastalıklarınız varsa beslenme düzeninize çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Hamur işi, şekerli gıdalar, karbonhidrat bakımından zengin besinler tüketmemeye özen göstermelisiniz. Daha doğru beslenme ve sağlıklı alışkanlıklar sayesinde ağız ve diş yapınızın da daha sağlıklı hale geldiğini fark edebilirsiniz.  

Geçmeyen ağız yaraları, diş eti iltihapları ve diğer ağız sağlığı problemlerinden şikâyetçiyseniz OPC Klinik’e başvurabilirsiniz. Endişelerinizi anlayan, diş problemlerinize etkili çözümler sunan uzman ekibimizle şimdi taşınabilirsiniz.

Randevunuzu Alın

Kanal Tedavisi ve diğer Tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için lütfen tıklayın.
Sağlıklı ve estetik bir gülümseme için bizimle iletişime geçin.

ONLİNE RANDEVU

Bilgi Almak İstediğiniz Tedavi

Web sitemiz istatistiksel çerezler kullanır, gezinmeye devam ederseniz, bunların kullanımını kabul etmiş olursunuz. Çerezlerimiz ve gizlilik sayfalarından politikalarımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.