Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız Kokusu (Halitosis) Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Ağız kokusu, sadece ağızda koku bırakan gıdalar tüketmekten ileri gelmez. Düzenli diş bakımı yapmadığınızda ya da ağız içindeki diğer sorunlar nedeniyle kötü koku problemi yaşayabilirsiniz. 

Halitosis sebepleri genellikle kişisel ağız bakımının ihmal edilmesi ve kötü ağız hijyenidir. Düzenli ağız bakımınızı yapıyor ve soğan, sarımsak gibi kötü kokuya sebep olacak gıdalardan uzak duruyor olabilirsiniz. Bu rağmen ağzınızda kökü bir koku hissediyorsanız, bunun altında yatan farklı sebepler olabilir. Geç kalmadan diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. 

OPC uzman diş hekimleri, yaşadığınız her türlü ağız ve diş sağlığı probleminde yanınızda!

Ağız Kokusu (Halitosis) Nedir?

Ağız kokusu tanımı, boğazdan ve ağız içinden gelen rahatsızlık verici koku, şeklinde ifade edilebilir. Halitosis nedir? Hem kişiyi hem de etrafında bulunan kişileri sohbet, yakın temas ve nefes alıp verme sırasında rahatsız eden ağız kokusudur. Bu koku, özellikle diş fırçalamayı ihmal eden, ağız bakımını eksik yapan kişilerde çok sık görülür. Ancak bazen bazı mide ve bademcik rahatsızlıkları dolayısıyla da ağız kokusu problemi yaşayabilirsiniz. Ağız hijyeni ve ağız kokusu genellikle birbirine zıt bir profile sahiptir. Yani, dişlerinizi her gün fırçaladığınızda kötü koku problemi yaşamanız genellikle beklenmeyen bir durumdur.

Ağız Kokusu Nedenleri

Halitosis ve sağlık ilişkisi göz ardı etmemeniz gereken bir konudur. Çünkü sanılanın aksine bazen çok ciddi hastalıklar da ağız kokusuna yol açabilir. Ağız kokusuna yol açan nedenler şunlardır: 

  • Diş fırçalamayı ihmal etmek,
  • Dil ve diş aralarını yeterince temizlememek,
  • Soğan, sarımsak, salam, sucuk, lahana, süt gibi gıdalar tüketmek,
  • Reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıkları, 
  • Ağız içi enfeksiyonlar,
  • Damak problemleri,
  • Tükürük bezinden kaynaklı problemler,
  • Diş problemleri, 
  • Karaciğer yetmezliği,
  • Şeker hastalığı,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Geniz eti gibi boğaz rahatsızlıkları, 
  • Uzun süre aç kalmak,
  • Sinüzit,
  • Farenjit.


Boğaz içinde meydana gelen rahatsızlıklar da ağız kokusu belirtileri için akla gelebilecek nedenlerdendir. Vücudunuzun bir bölgesinde meydana gelen ağrı, kötü koku ya da rahatsızlık bir başka organla ilgili olabilir. Geçmeyen ağız kokusu problemi yaşıyorsanız yukarıdaki bütün durumları elediğinizden emin olmalısınız.

Ağız Hijyeni ve Ağız Kokusu

Ağız hijyeni, sadece ağız kokusuna sebep olmaktan öte çeşitli sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Fırçalanmayan dişler, ağızda oluşan bakteriler nedeniyle çürümeye başlar. Bakteri oluşumu, ağız içinde kötü kokuya sebep olur. 

Ağız kokusu ve sağlık sorunları ilişkisi ise belirtiler başladığı andan itibaren ihmal edilmemesi gereken bir diğer konudur. Ağız kokusu hem özgüveninizi azaltan hem de ağız içi sağlığınızla ilgili bir sorun olduğunu haber veren bir sinyaldir. 

Toplum içine çıkarken yediğinize içtiğinize, ağız hijyeninize dikkat eden biriyseniz halitosis problemi yaşamanız beklenmez. Ne yaparsanız yapın, ağzınızdaki kötü kokudan kurtulamıyorsanız diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmiş olabilirsiniz.

Ağız Kokusuyla İlişkili Sağlık Sorunları

Ağız kokusu önleme yöntemleri, sorun yaşamaya başladığınızda ilk etapta araştırdığınız konulardan biri olabilir. Bir durumu önlemek için önce nedenini bilmeniz gerekir. Yaşadığınız problemin nedenini öğrenmek için halitosis teşhisi ile beraber genel sağlık durumununuz iyi olduğundan emin olmalısınız. Ağız kokusu, ağız içi bakterilerinin sebep olduğu bir durumdur. Eğer dişleriniz, diliniz ve damaklarınız yeterince temizse bakteriler bu alanda barınamaz.

Bünyenizi zayıflatan hastalıklara sahipseniz, mide kaynaklı problemler yaşıyorsanız bu durumda ağız kokusu problemi yaşayabilirsiniz. Böbreklerinizde yaşadığınız sağlık sorunları yüzünden vücudunuzda bakteri ve zararlı mikroorganizma birikebilir. Bu da ağız kokusuna yol açan bir diğer sebep olabilir.

Ağız kokusu önleme yöntemleri, varsa sahip olduğunuz hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesiyle sağlanabilir. Kökü kokunun İlk ve en birincil nedeniyse ihmal edilen ağız bakımıdır. Bunun için 6 ayda bir diş hekimine giderek diş temizliği yaptırabilirsiniz. 

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Halitosis önleme yollarından en etkili olanı, sabah ve akşam günde 2 kere dişlerinizi fırçalamaktır. Genellikle diş ipi kullanımını ve dilinizi temizlemeyi de ihmal etmemelisiniz. Çünkü ağız içi sadece dişlerden oluşmaz. Damak, yanak içi, dişler, dil bir arada ağız içi sağlığını etkiler. 

Eğer ağız içi bakımıyla ilgili bir ihmal söz konusu değilse, genel bir sağlık taraması yaptırmayı düşünebilirsiniz. Mide rahatsızlığınız varsa doktorunuzun tavsiye ettiği beslenme düzenine uygun yaşayarak olası sorunları minimize edebilirsiniz. 

Sinüzit ve farenjit gibi kronik rahatsızlıklarınız varsa yine bünyenizi soğuk havadan, rüzgârdan korumalısınız. Geniz akıntısı nedeniyle oluşabilecek ağız kokusunu böylece engelleyebilirsiniz. Bol su tüketimi sayesinde sağlıklı tükürük salgısını destekleyebilirsiniz. 

Dişlere zarar veren asitli ve yapışkan gıdalardan uzak durmalısınız. Eğer tatlı ve dişe yapışan bir şey yediyseniz o an dişlerinizi hemen fırçalayamayabilirsiniz. Ama ağzınızı çalkalayarak dişte kalan yapışkan artıkları uzaklaştırabilirsiniz. 

Basit bazı tedbirlerle ağız içi hijyenini koruyarak bakteri oluşumunu engelleyebilirsiniz. Doğru diş fırçası ve diş macunu seçimiyle birlikte düzenli ağız bakımı yapmalısınız. Diş ipi kullanımıyla dişlerinizin daha düzgün bir şekilde temizlendiğini fark edebilirsiniz. Dil temizliğine uygun bir diş fırçası tercih ederek ağız içi temizliğinizi tam donanımlı şekilde tamamlayabilirsiniz. 

Dil Temizliği ve Ağız Kokusu

Dil temizliği ve ağız kokusu, genellikle ihmal edilen konulardan biridir. Sadece dişlerin yüzeyini temizleyip bırakıyorsanız dil üzerindeki artıklar bakteri oluşumuna yol açar. 

Dil üzerinde kalan artıkların bir süre sonra kötü koku oluşumuna yol açtığını görebilirsiniz. Oysaki sırtı tırtıklı diş fırçaları yardımıyla dilin yan ve üst kısımlarını kolayca fırçalayabilirsiniz. Bu işlem, başta alışık olmadığınız için zor gelebilir. 

Birkaç gün boyunca dişlerinizle birlikte dilinizi fırçalamaya devam ederseniz, farkında olmadan dilinizi otomatik olarak temizlemeye başlayabilirsiniz. Böylece ağız içi temizliği konusunda daha bilinçli hareket ederek daha ferah nefes almanın keyfini çıkarabilirsiniz. 

Ağız kokusunu bu yöntemle yendiğinizde toplum içinde nefes alıp vermekten korkmazsınız. Konuşurken kendinizi daha rahat ve özgüvenli bir şekilde ifade edebilirsiniz. 

Ağız Kokusu Belirtileri ve Teşhis

Halitosis ve dil bakımı ilişkisinden sonra ağız kokusunu nasıl teşhis edeceğinizi merak edebilirsiniz. Aslında ekstra bir görüşe ihtiyaç duymaksızın yaşadığınız sorunu fark edebilirsiniz. Ağız kokusu belirtileri genellikle: 

  • Dişlerinizi fırçalasanız bile geçmeyen ağız kokusu,
  • Ara sıra nefes alırken fark ettiğiniz kötü koku,
  • Çevrenizden gelen tepkiler,
  • Soğan, sarımsak, lahana ve süt tüketimi dışında da meydana gelen kötü koku şeklinde kendini gösterir.


Teşhis için bir uzmana başvurmayı tercih edebilirsiniz. Yaşadığınız problemleri anlattığınızda ideal ağız bakımı konusunda hekiminiz size gerekli yönlendirmeyi sağlar. Eğer ağız içinde meydana gelen yaralar, iltihaplar, dişlerde çürükler söz konusuysa vakit kaybetmeden bunların tedavisini yaptırabilirsiniz. 

Bazen ağız kokusu size ağız içinde meydana gelen rahatsızlıklar hakkında da bilgi verir. Bu rahatsızlıkların tedavi edilmesinin ardından günlük hayatınıza ağız kokusu olmadan devam edebilirsiniz. 

Zaman zaman ağzınızın koktuğundan şüpheleniyorsanız, diş macununuzu ve diş fırçanızı değiştirmeyi de düşünebilirsiniz. Sağlığınıza zarar vermeyecek, ağız kokusunu gidermeye yardımcı, temizleyiciliği yüksek diş macunlarıyla daha ferah nefeslere kavuşabilirsiniz. Bu konuda uzman diş hekiminizden görüş alarak ağız bakımınızı daha doğru şekilde tamamlayabilirsiniz. 

Diş muayenesi için randevu alarak ihtiyacınız olan diş tedavisini en kısa sürede yaptırabilirsiniz. 

Randevunuzu Alın

Kanal Tedavisi ve diğer Tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için lütfen tıklayın.
Sağlıklı ve estetik bir gülümseme için bizimle iletişime geçin.

ONLİNE RANDEVU

Bilgi Almak İstediğiniz Tedavi

Web sitemiz istatistiksel çerezler kullanır, gezinmeye devam ederseniz, bunların kullanımını kabul etmiş olursunuz. Çerezlerimiz ve gizlilik sayfalarından politikalarımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.